Velika Kladuša: Jedna saobraćajna nesreća u protekla 24 sata

a

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć su se obratila 32 pacijenta, od kojih je šest upućeno na dalje liječenje. Dežurne doktorice su bile Amra Zulić i Aida Dedić.

 Policijska stanica u protekla 24 sata evidentirala je jednu saobraćajnu nezgodu bez povrijeđenih lica, dok krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

 Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, doznajemo od dežurnog vatrogasca Grahovića.

 Na području naše općine isporuka električne energije je stabilna.

– Vodonapajanje se odvija normalnim tokom. Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ upućuju apel vlasnicima privatnih objekata i upraviteljima u stambeno – poslovnim objektima da su dužni zaštititi vodovodnu instalaciju od zamrzavanja, vodomjer i ostale uređaje koji se nalaze u vodomjernom oknu.

– Odvoz smeća i održavanje gradske čistoće odvijaju se planiranom dinamikom.

– Prema informacijama iz BIHAMK-a, kolovoz je suh i mjestimično vlažan, a zbog niske temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na pojedinim dionicama u planinskim predjelima mjestimično ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve Priluka-Glamoč-Mlinište i Turbe-Karanovac. Na putevima Kupres-Šuica-Livno, Jablanica-Posušje i Kolo-Tomislavgrad-Šuica skrećemo pažnju na jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Na širem području Bosanskog Grahova, Mostara, Čapljine, Neuma, Nevesinja i Trebinja također upozoravamo na povremeno jake udare vjetra. Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Buna-Masline i Sarajevo-Foča. Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

– Danas se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuje pretežno vedro vrijeme. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjevereoistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevna temperatura od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C.

– Nastavlja se period nepovoljnih biometeoroloških prilika. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, izraženije tokom jutra. Danju će, uz blagi porast temperatura i povremene sunčane intervale, biti malo ugodnije. U Hercegovini uz više temperature, ali i sjeverno strujanje koje bi moglo uzrokovati probleme osjetljivim osobama.