Velika Kladuša: Pogoršanje biometeoroloških prilika

.

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Trafo-područje Šiljkovača biće bez električne energije danas od 09:00 do 16:00h, najavljeno je iz Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać. Na ostalom području stabilno je elektronapajanje.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ danas će vršiti čišćenje rigola i slivnika na lokaciji od Robne kuće do stare autobusne stanice. Radovi će se odvijati u vremenskom periodu od 08 do 15.00h. Isporuka pitke vode je stabilna.

Kako informišu iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

Dvije saobraćajne nezgode desile su se u protekla 24h. Nije bilo povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan, krivičnih djela nema prijavljenih – informacije su iz Policijske stanice Velika Kladuša.

Vatrogasci bilježe dvije intervencije. Prema riječima dežurnog vatrogasca Grahovića, prva se desila jučer u Polju, TSH, a radilo se o zapaljenju trave i korova. Intervencija je trajala od 10.25h do 11.00h. Naredna je počela sinoć tačno u ponoć i trajala je do 00.50h. Radilo se o zapaljenju šume, odnosno niskog raslinja na lokaciji Starog grada u Podzvizdu.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 41 pacijent, a dva su upućena na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Aida Dedić i Indira Bukvarević.

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. jula jer se vjeruje da je 7. jula 1550. godine kakao stigao u Evropu. Čokolada se sastoji od mnogo nutrijenata, uključujući kalij, kalcij i željezo. Također sadržava  vitamin B riboflavin. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno konzumiraju čokoladu/ kakao imaju niži krvni tlak od onih koji ne konzumiraju.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 07. juli:

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) danas će u terminima od 10 do 11 sati, zatim od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati doći do obustave saobraćaja. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Danas se u našoj zemlji prije podne očekuje sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Krajem dana kiša u Krajini, a tokom noći u većem dijelu Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 °C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, svježije, uz više sunca, potom će, usljed nadolazeće promjene vremena, kod hroničnih bolesnika doći do jačanja tegoba i reakcija u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, malaksalosti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Pri tome će u noćnim satima, sa osvježenjem u vidu padavina i uz mirniji san, ipak doći i do djelimičnog olakšanja.