Velika Kladuša: Policajci zabilježili jedno krivično djelo i jednu saobraćajku

sa

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24 sata evidentirali su jedno krivično djelo, jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Hitna služba Doma zdravlja pružila je zdravstvenu pomoć za 33 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Amra Zulić i Ajla Husić.

Mirna su 24 sata iza kladuških vatrogasca, saznajemo od dežurnog Grahović.

 Prema informacijima iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ i kladuške Poslovnice Elektrodistribucije uredna je isporuka pitke vode i elektronapajanje.

 Međunarodni dan žena, obilježava se širom svijeta kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. u New Yorku, zbog loših uslova rada i niskih plata, a najmasovniji su bili 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila članica Njemačke socijalističke partije.

 Vremenski bilten i stanje na putevima za 08. mart:

 Danas pretežno oblačno na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne gdje rijetko može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C. Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je žuto upozorenje zbog udara vjetra koji mogu ići jačine do 50 km/h, ali mogu stvarati probleme prilikom aktivnostima na otvorenom.

 Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. U Bosni sa odmicanjem dana opšta slika djelimično će se proljepšati. U Hercegovini i na jugozapadu, strujanje toplijeg zraka, mjestimično izraženije, uzrokovaće kod osjetljivih osoba jačanje tegoba i reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Poslijepodnevni sati biće manje ugodni u cijeloj zemlji, uz južinu i više temperature, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

 Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća bez zastoja i vanrednih ograničenja. Kiša pada ponegdje u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, kao i u Hercegovini (Bihać, Bosanski Petrovac, Livno, Glamoč, Čapljina i Jablanica). Magla smanjuje vidljivost na području Glamoča (50 metara). Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Držite odstojanje, izbjegavajte rizična preticanja, vežite pojas i ne zaboravite-posjedovanje zimske opreme je obavezno, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove.Zbog radova na uklanjanju brojnih odrona i oborenih stabala obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Srbljani–Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani-Cazin-Ljusina-Bosanska Krupa. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.