Velika Kladuša: Prekidi u isporuci električne energije, vatrogasci imali jednu intervenciju

.
Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu: od 09:00 do 15:30h trafopodručje: Pilana Bašić, Bašići, Rašetin zid, Gornja Vidovska, Donja Vidovska 1, 2, 3 i 4, Omeragići, GSM Repetitor Jankovac, Johovica 1, 2 i 4 i Kudići 3. Na ostalom području općine, uredno je elektronapajanje.

Isporuka pitke vode je stabilna. Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće su, također, uredni.

 

Službenici Policijske stanice imali su mirna protekla 24h, bez prijavljenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda.

 

 Vatrogasci bilježe jedan izlazak na teren. Radilo se o šumskom požaru u Todorovu – Vejinac. Dežurni Kapić nam je rekao da je intervencija trajala od 18.20h do 19.25h.

 

31 pacijent obratio se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja, a jedan je upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Mustafa Hodžić i Amra Zulić.

 

Covid ambulanti javila su se dva pacijenta. Nije bilo daljih upućivanja.

– 8. aprila se širom svijeta obilježava Svjetski dan Roma, u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. To je bio jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na romskoj pjesmi “Gelem, gelem” (idem, idem). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

 

– Sedmi je dan mjeseca Ramazana. Vrijeme iftara u Velikoj Kladuši je u 19.40h.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten za 08. april:

 

 U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

 

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

 

 Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba i povremena kiša je moguća ponegdje na području sjeverne Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 15 do 20, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 °C.

 

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Prognozirani vjetar južnog smjera može uzrokovati tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Od reakcija na promjenu vremena moguće su glavobolja, nervoza, reumatski bolovi, problemi sa snom i malaksalost.