Velika Kladuša: Preko 40 pacijenata u hitnoj službi i jedno krivično djelo

.

Stigao nam je i najkraći mjesec u godini, koji će se ove godine malo protegnuti. Za cijeli jedan dan. Ovo je prestupna godina u kojoj februar ima 29 dana. Februar se širom svijeta smatra mjesecom ljubavi. Bez obzira na to da li smo tek zaljubljeni ili smo u vezi/braku dugi niz godina, ljubav trebamo slaviti svaki dan i širiti ljubav oko sebe – u porodici i među prijateljima.

Sretan vam FEBRUAR

Napajanje električnom energijom je stabilno, a Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije  od 08:30 do 10:30 sati za trafopodručje Bečići.

Isporuka vode je uredna, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, te obaviještavaju javnost da će zbog izvođenja radova na kanalizaciji na lokaciji Tuk u tom području danas i sutra (četvrtak i petak) biti obustavljen saobraćaj i preusmjeren na alternativne puteve.

Tri pacijenta upućena su u Kantonalnu bolnicu u Bihać iz Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša, od ukupno 43 pacijenta koliko ih je zatražilo medicinsku pomoć u protekla 24h. Dežurni su bili dr. Abdulah Fazlić i dr. Mustafa Hodžić.

Službenici PS Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo.

Bez poziva na untervenciju bili su kladuški vatrogasci.

Danas prije podne pretežno sunčano vrijeme. Postepeno naoblačenje sa sjeverozapada u drugom dijelu dana koje će usloviti u Bosni slabe padavine tokom noći na petak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C.

Biometeorološka prognoza i dalje je relativno povoljna. Stabilne vremenske prilike i sunčani intervali pozitivno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Sa poslijepodnevnim i večernjim satima, opća slika neznatno će se pogoršati, usljed kratkotrajnog prolaznog pogoršanja, izraženijeg u unutrašnjosti zemlje. Kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće su blaže reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije, reumatskih bolova i nesanice.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u BiH. Povodom Dana hidžaba, Odjel za brak i porodicu MIZ Velika Kladuša u subotu, 03. februara organizirat će svečanost u džematu Ponikve, a gost predavač bit će prof. Šuhra Terzić.

Stanje na cestama

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke: Bosnu, Savu, Vrbas i Spreču, na putu Konjic-Jablanica, kao i u pojedinim dijelovima Sarajeva i Tuzle. Poledica se i jutros može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.