Velika Kladuša: Šest izlazaka na teren za vatrogasce u protekla 24 sata

.
Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno. A, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će danas zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

od 09:45 do 10:00h trafopodručja: Zborište 1, 2, 3 i 4, Gradina 2,

od 09:45 do 14:15h trafopodručja: Vodovod Zborište, Stabandža, Stabandža 2

od 14:00 do 14:15h trafopodručja: Zborište 1, 2, 3 i 4, Gradina 2

od 12:00 do 16:00h trafopodručja: Niz

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša imali su mirna protekla 24h, odnosno, nema prijavljenih krivičnih djela, javni red i mir nije narušavan a i saobraćaj se odvijao bez zastoja.

S druge strane, još jedna neprospavana noć je iza velikokladuških vatrogasaca koji su na teren izlazili šest puta. Prema riječima dežurnog Sadikovića, evidentirali su jedno zapaljenje dimnjaka i pet požara na njivama i šumama. Zapaljenje dimnjaka prijavljeno je u ulici Prvog maja (od 09.03h do 09.40h), iduća intervencija se odnosila na zapaljenje njive i šume u Šabićima (od 14.20h do 16.40h), zatim šume u Todorovu (od 16.30h do 20.00h), njive u Šiljkovači (od 19.00h do 19.50h), šume u Kudićima (od 20.00h do 23.30h) te šume u Stabandži a vatrogasci su ovaj požar gasili tri sata, od 01.57h do 04.50h.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 41 pacijent, od kojih su tri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Aida Dedić i Mustafa Hodžić.

COVID ambulanti javilo se deset pacijenata. Nije bilo daljih upućivanja.

Kako su javili iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, 22. i 23. marta godine došlo je do jako velikih i učestalih kvarova u isporuci vode na gravitacionom cjevovodu od Polja prema Maloj Kladuši iz razloga svakodnevnih kvarova na glavnim vodovodnim linijama u distributivnom cjevovodu. Nadaju se da će kvar biti uskoro otklonjen te distribucija vode uredna. Na ostalom području, isporuka pitke vode je stabilna.

U znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu brigu i ekonomiju i o potrebi za pojačanim naporima u smjeru iskorjenjenja bolesti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, danas u periodu od 10 do 12 sati na platou ispred Robne kuće u Velikoj Kladuši volonteri Crvenog križa će vršiti podjelu letaka i promotivnog materijala, a dr. medicine Semra Okanović mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi zainteresiranim sugrađanima.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 24. mart:

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom kolovozu uz pojačanu frekvenciju vozila u blizini gradskih centara. Skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. U saobraćaj se uključuje sve veći broj motociklista i biciklista, pa iz BIHAMK -a pozivaju ostale sudionike u saobraćaju na pojačan oprez i da obavezno provjeravaju „mrtvi ugao“. Upozoravaju motocikliste i bicikliste da na cesti još uvijek mjestimično ima pijeska i šljunka, posebno na cestama u višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove te da voze u skladu sa saobraćajnim propisima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

Stabilno i sunčano vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije. Kod hroničnih bolesnika i meteoropata, manji problemi mogući su u najtoplijem dijelu dana, ponajviše zbog visokih temperatura i mjestimično izraženijeg osjeta sparine. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili i ne pretjerivati sa aktivnostima.