Velika Kladuša - Službenici Policijske stanice zabilježili su čak pet saobraćajnih nezgoda

sa

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu zdravstvenu zaštitu pružila je za 31 pacijenta. Dežurna doktorica bila je Samra Alibegić, dok je u KB Bihać upućeno troje pacijenata.

– Službenici Policijske stanice zabilježili su jedno krivično djelo i pet saobraćajnih nezgoda. U dvije saobraćajne nezgode učesnici su lakše povrijeđeni, dok je u preostale tri pričinjena materijalna šteta.

– Velikokladuški vatrogasci u protekla 24h nisu imali intervencija.

– Kako informišu iz Elektrodistribucije, PJ Velika Kladuša, ovog jutra bez problema u isporuci električne energije.

– 13. Međunarodni festival folklornih igara i pjesama u organizaciji „KUD –a Biser“ Velika Kladuša održava se od 09. do 12. septembra. Gala večer, večer prikazivanja koreografija, narodnih nošnji, narodnog melosa, biće održana danas s početkom u 19.00h u Gradskoj sportskoj dvorani.

– Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a pažnju iz BIHAMK-a skreću i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

– Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa lokalnim pljuskovima. Moguća je i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 28°C.

– Nestabilno vrijeme pretežno će uticati na lošije raspoloženje većine populacije, a kod hroničnih bolesnika povremeno uzrokovati nešto izraženije tegobe. Usljed svježije noći i mirnijeg sna, opća slika neće biti mnogo lošija u odnosu na protekli dan. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u poslijepodnevnim satima i slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili.

– Svjetski dan prve pomoći već tradicionalno, druge subote u mjesecu septembru, na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, društva Crvenog križa širom svijeta organiziraju  niz aktivnosti, kojima je cilj privući pažnju javnosti i ukazati na važnost pravodobno i na pravilan način pružene prve pomoći.

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje, da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice. Postupcima prve pomoći i pozivom u pomoć može se spasiti život, spriječiti nastanak trajnih posljedica i skratiti trajanje liječenja i oporavka kod ozlijeđene ili naglo oboljele osobe.

– Svjetski dan prevencije samoubistava obilježava se 10. septembra, na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistava (, i ko-sponzoriran je od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji se zauzimaju i pozivaju na prevenciju suicidalnog ponašanja, osiguranje adekvatnog liječenja i praćenja osoba koje su pokušale samoubistvo kao i odgovorno izvještavanje o samoubistvima u medijima.