Velika Kladuša: Tri saobraćajne nesreće, jedno lice zadobilo lakše povrede

.
Tri saobraćajne nezgode bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h na području naše općine. Jedno lice je zadobilo lakše povrede.

„Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“, rekao nam je dežurni Okanović.

 

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 37 pacijenata. Na dalje liječenje nije bilo upućivanja, a dežurna je bila doktorica Aida Dedić.

 

Šest pacijenata javilo se COVID ambulanti. Nije bilo daljih upućivanja.

 

Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno. Za danas nema najavljenih radova na elektronergetskim objektima.

 

 Kako su javili iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, isporuka pitke vode je stabilna.

 

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, kažu nam u JKUP „Komunalije“.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, zalaskom sunca danas nastupa mjesec Ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu, 2. aprila.

Mjesec april je najpoznatiji po bezazlenim šalama koje se u Evropi i Americi prave prvog dana ovog mjeseca. Sličan običaj postoji i u Indiji samo 31. marta. Jedna od poznatijih prvoaprilskih šala desila se 1860. godine u Londonu kada je nekoliko stotina važnih ličnosti primilo poziv da posmatraju ceremoniju kupanja bijelog lava. Mnogi su se odazvali ovom pozivu da bi zatim ustanovili da bijeli lavovi ne postoje. Porijeklo prvoaprilskih šala je vjerovatno u vezi sa promjenljivim, šašavim, vremenom u ovom periodu godine.

Kako prvi april većina nas prepoznaje kao dan šala, često zanemarimo jedan mnogo bitniji i društveno-korisniji događaj, a to je Dan borbe protiv alkoholizma. Zapravo, ne samo da zaboravimo obilježiti ovaj datum, nego aktivno zaboravljamo i važne statistike vezane za ovu tihu bolest. Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. aprila te isti upozorava na ovaj značajni javnozdravstveni problem današnjice. Ovisnost o alkoholu nije samo zdravstveni već i društveni problem s mnoštvo reperkusija po suvremeno društvo.

 

Od danas u BiH nije obavezna zimska oprema na vozilima

 

 Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila, odnosno danas. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila.

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini. Kako informiše BIHAMK, povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. U jugoistočnim krajevima (Ivanica, Zupci), kao i preko pojedinih planinskih prevoja (Makljen), skrećemo pažnju i na smanjenu vidljivost zbog magle i niske oblačnosti. Pojačan je promet vozila u blizini gradskih centara. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Danas kiša u većini krajeva, ponegdje pljuskovi i grmljavina

 

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C.

 

 Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Loše vrijeme, praćeno padavinama, povremeno jačim udarima vjetra i djelimičnim zahlađenjem, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, malaksalosti. Poželjno je posvetiti više pažnje odijevanju.