Velika Kladuša: Tri saobraćajne nesreće

.
Tri saobraćajne nezgode u kojima je jedno lica zadobilo lakše tjelesne povrede, evidentirane su u protekla 24h. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 26 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Mustafa Hodžić i dr. Arnela Dejdić.

 

– Elektronapajanje je stabilno, a zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać danas će doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 16:00 sati u trafopodručjima: Bašići, Pilana Bašić, Donja Vidovska 1, 2 i 3, Rašetin Zid, Omeragići, GSM Repetitor Jankovac, Gornja Vidovska, Johovica 1 i 2 i Kudići 3.

 

– Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo jutros iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

– Prema informacijama iz JKUP „Komunalije“ odvoz komunalnog otpada vrši se prema ustaljenom rasporedu.

 

– Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Kapića, nije imala intervencija.

 

– 10. redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša biće održana danas s početkom u 11h.

 

– Vrijeme iftara u Velikoj Kladuši za 19. dan ramazana je u 19:54h.

 

– Danas u Bosni i Hercegovini jutro i prije podne, oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa susnježicom i snijegom. U drugom dijelu dana, postupan prestanak padavine i djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjevernog smijera. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 9, a najviša dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 stepeni.

 

– Padavine i neuobičajena hladnoća negativno će djelovati na raspoloženje većine populacije. Usljed porasta sadržaja vlage u zraku, pojačan osjet hladnoće također bi mogao uzrokovati poteškoće osjetljivim osobama, ponajviše hroničnim bolesnicima sa plućnim i ishemijskim problemima. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom, te posvetiti pažnju odijevanju. U drugom dijelu dana, opšta slika će biti nešto ljepša, uz djelimičnu stabilizaciju i manje izraženu naoblaku.

 

Stanje na cestama

 

Zbog pogoršane vremenske situacije upozoravamo na pretežno mokar kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama u planinskim predjelima ima snijega na kolovozu.

 

Na magistralnom putu Bugojno-Kupres zbog zaglavljenih teretnih vozila mogu saobraćati samo putnička vozila, jednom trakom. Na dionicama od Kupresa prema Livnu i Tomislavgradu, kao i na putevima Jablanica-Posušje (Blidinje) i Glamoč-Mliništa saobraća se otežano i usporeno zbog snijega na kolovozu.

Na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj, zbog izvođenja radova na mostu (M06) saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

 

Na dionicama Ripač-Dubovsko i Donji Vakuf-Turbe (Komar) zbog izgradnje trake za spora vozila, na mjestu radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

 

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu u blizini.

 

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Žepče-Zenica (Golubinja), Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

 

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica (kroz tunel Crnaja) obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (23:30-04:30 sati).

 

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

 

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros su kraća čekanja na izlazu iz BiH.