Velika Kladuša: Turistička atrakcija kamene kugle podno Grljevca

Da priroda svakodnevno iznenađuje potvrdile su kamene kugle, slučajno pronađene podno Grljevaca, nadomak velikokladuškog naselja Zborište na samoj granici BiH i Hrvatske.

Od prošle godine u žiži su interesovanja javnosti jer se vjeruje da su nastale prije više  od 30 miliona godina. Za sada ih je pronađenih četiri, a vjeruje se da ih još ima na ovom području. Ovaj prirodni fenomen sve više privlači pažnju mnogih pa se već sada može reći da je riječ o pravom arheološko-historijskom blagu koji bi zasigurno mogao postati prava turistička atrakcija Velike Kladuše i Krajine.

Kada su ih mještani naselja Zborište pronašli u šumskom predjelu Grljevca  na samoj granici BiH i Hrvatske, nisu ni bili svjesni o kakvom arheloškom blagu je riječ. Više kamenih  kugli  otkriveno je  nakon obilnih padavina koje su 2014. godine napravile dubok kanjon u šumi. Planinar, ekolog i čovjek  zaslužan da priča dođe  u javnost Šefik Sadiković, i sam rodom iz ovog mjesta, na pomenutu lokaciju otišao je nakon što je o misterioznim kuglama  saznao od  komšija-mještana Zborišta.

Koliko su kugle stare, i period iz kojeg datiru, odgovor su zajedno sa Sadikovićem potražili geolozi iz Bosanske Krupe i Velike Kladuše. Kontaktirani su i  stručnjaci  Tuzlanskog  geološkog  instituta. Ispostavilo se da bi kugle mogle biti stare 30 miliona godina te da kao takve  potječu iz jurskog perioda.

- Poznato je da se Panonsko more sa ovih područja povuklo prije sedam miliona godina, što znači da su kugle nastale duboko pod površinom mora i to usred vulkanskog djelovanja, pojašnjava  Sadiković.

Obim najveće iznosi  sedam metara,  a najmanje 52 centimetra. Sastavljene su  od sedam elemenata i teže su  3-4 puta od običnog kamena. Sadiković ističe da je siguran da na ovom području postoji još mnoštvo kugli, ali da se one nalaze duboko pod zemljom. Hoće li ovo područje jednom biti zaštićeno, ne zna, ali  raduju ga  česte posjete mnogih  ovom području uključujući i školske izlete. Vjeruje da bi kugle mogle postati turistička atrakcija Velike Kladuše i Krajine.

Kamenih kugli vulkanskog porijekla ima u raznim dijelovima svijeta, a najbrojnije su u zapadnom Meksiku, dok su u našoj zemlji najpoznatije one u okolini Zavidovića, a pronađene su i na području Banja Luke, Vareša i Maglaja.

 

(Izvor: RTVUSK/Cazin.NET)