Velika Kladuša u finansijskim problemima: Stale sve isplate, načelnik budžet šalje "svojima"...

r

Stale su sve isplate korisnicima budžeta Općine Velika Kladuša, uključujući vatrogascima i porodiljama koje naknade primaju iz budžeta, kazao je Senad Šehić, predsjednik Sindikata Općine Velika Kladuša.

Razlog leži u činjenici da Općina nema ni odluku o privremenom finansiranju niti budžet za ovu godinu, a uzrok tome je što načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić i njegova Laburistička stranka skoro godinu ne priznaju novu većinu u Općinskom vijeću u kojoj nema Laburista.

– Stale su sve isplate. Moramo čekati do 1. aprila da išta dobijemo – dodao je Šehić.

Kako će i hoće li ovaj problem biti razriješen, teško je reći. Vidljivo je samo da se situacija dalje komplicira i onemogućava rad Općinskog vijeća.

Vijećnici nove većine vjeruju da će Abdić, kao i prošle godine, sam proglasiti budžet do 31. marta, mimo vijeća, uprkos tome što je Ustavni sud FBiH presudio da je takav budžet bio neustavan.

Nova većina izabrala je novo rukovodstvo Općinskog vijeća u martu prošle godine, ali su se suočili s opstrukcijama u radu, počev od toga da je načelnik odlukom prisvojio pečat Općinskog vijeća i da ne objavljuje odluke vijeća u Službenog glasniku Velike Kladuše. Podnesene su krivične prijave protiv Abdića i potvrđena je optužnica, a u toku je suđenje.

U međuvremenu je nova predsjedavajuća Općinskog vijeća Bisenija Mušedinović preuzela mandat u Parlamentu FBiH, te je potrebno izabrati novog predsjedavajućeg, a Abdić je sačinio nacrt budžeta koji je danas predstavljen građanima, ali nije dostavljen Vijeću, barem ne onom kojeg čini nova većina.

– Prezentira se nacrt budžeta. Vjerovatno traži alibi da sam nametne budžet, da ga proglasi, ali nije ga poslao u vijeću. Šalje ga svojim ljudima – kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše.

Tako je nedavno Emina Ćehić iz opozicione Laburističke stranke sazvala sjednicu Općinskog vijeća za 15. januar na koju su došli samo vijećnici Laburista pa nije održana, a na dnevni red je stavila odluku o privremenom finansiranju i budžet Općine za ovu godinu.

Nakon toga je deset vijećnika od zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Dinka Ljubijankića zatražilo sazivanje sjednice vijeća kako bi, između ostalog, bili razmatrani i finansijski dokumenti. Ljubijankić nije sazvao sjednicu u propisanom roku, a za Faktor je kazao da niti neće.

Također, još nije podnio ostavku na poziciju zamjenika predsjedavajućeg, kako je bio najavio.

– Mene je izabralo 15 vijećnika, ali zvanično to nije objavljeno u Službenom glasniku – objašnjenje je Ljubijankića zašto nije zakazao sjednicu na zahtjev deset vijećnika.

On je stava da će Abdić “odraditi” kao i posljednjih pet godina, “da sam rješava i niko mu ništa ne može”.

– On je 2020, 2021, 2022. i 2023. proglasio budžet. Garantujem da će i ove. Javna preduzeća ne podnose izvještaje o radu Općinskom vijeću, mi podnosimo krivične prijave, niko nije reagirao – dodao je Ljubijankić, vijećnik DNZ-a koji je dio nove većine.

S obzirom na to da Ljubijankić nije zakazao sjednicu Općinskog vijeća, sada je iniciran sastanak kolegija, odnosno predstavnika klubova stranaka u Općinskom vijeću kako bi se našao način da vijeće održi sjednicu. Sastanak bi trebao biti održan u srijedu.