Velika Kladuša: U protekla 24 sata čak tri saobraćajne nezgode

sa

Na području naše općine isporuka električne energije je stabilna. Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas će doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 15:00 sati u trafopodručjima: Nepeke, Šiljkovača, Šiljkovača 2 i 3, Šmrekovac, Trn, Polje 1, Miral, Trn 2, Begluk 3, Ćejvani,

 Isporuka vode je uredna. U periodu od 10 do 11h danas će doći do prekida u vodosnadbjevanju u ulici Redžića ograde 2, Ulaz 1, kazali su nam u JKP „VIK“ doo Velika Kladuša.

 Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 39 pacijenata. U Kantonalnu bolnicu Bihać nije bilo upućivanja. Dežurni doktori bili su Abdullah Fazlić i Ajla Husić.

 Tri saobraćajne nezgode bez povrijeđenih lica sa materijalnom štetom evidentirala je velikokladuška Policijska stanica.

 Jednu intervenciju bilježi Vatrogasna jedinica. Kako smo saznali od dežurnog vatrogasca Okanovića, radilo se o gašenju požara do kojeg je došlo nakon zapaljenja njive i niskog raslinja u mjestu Šabići. Intervencija je trajala od 16:30h do 18:30h.

 Odvoz smeća i održavanje gradske čistoće odvijaju se normalnim tokom.

 Prema informacijama iz BIHAMK-a, na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na pojedinim dionicama uz riječne tokove i u kotlinama vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle. Tokom dana, usljed porasta temperature, učestali su odroni, a skrećemo pažnju na puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Velika Kladuša-Bužim, Simin Han-Banj Brdo, Crna Rijeka-Jajce, Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Bugojno-Novi Travnik) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje). Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme. Dnevna temperatura od 12 do 18 °C.

 Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati ugodnije, biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Nakon prohladnog jutra, kada je poželjno biti malo oprezniji prilikom boravka na otvorenom, tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti tokom dana. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u poslijepodnevnim satima, obzirom da se očekuju natprosječne temperature zraka.

 Danas se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, čiji je cilj njegovanje kulturne i jezičke različitosti. UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika. Važnost ovog dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku…” Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.