Velika Kladuša: U protekla 24 sata pet požara, jedno narušavanje javnog reda i mira

.
Velikokladuški vatrogasci u protekla 24h bilježe pet izlazaka na teren. Prema riječima dežurnog Okanovića, radilo se o požarima koji su zahvatili njive i šume na sljedećim lokacijama: šuma i njiva Glinica (od 14.40h do 15.15h), šuma i njiva Mala Kladuša (17.00h do 19.10h), šuma Čaglica (od 19.40h do 23.35h), šuma i njiva Gornja Vidovska (od 20.29h do 01.58h) i šuma Kumarica (od 01.29h do 03.00h). Sa jučerašnjih pet intervencija, velikokladuški vatrogasci su samo u mjesecu martu zabilježili ukupno 110 intervencija koje su se najčešće odnosile na šumske i njivske požare

Podsjećamo na Apele Službe za civilnu zaštitu Općine Velika Kladuša i Elektrodistribucije Bihać:

 

Na području naše općine zabilježen je značajan porast broja požara koji pričinjavaju velike materijalne štete na imovini građana, ali i državnoj imovini. Najučestalije intervencije Vatrogasne jedinice Velika Kladuša odnose se na gašenju požara šume, niskog raslinja i njive, a ostale intevencije na gašenja požara izazvanih u stambenim i pomoćnim objektima. Sve to uzrokuje velike štete u materijalno-finansijskom smislu, koje su prouzrokovane u najvećem broju slučajeva ljudskim nemarom i nepažnjom. Sve građane Općine Velika Kladuša pozivamo na odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre, kako na privatnoj, tako i društvenoj imovini. Spaljivanje korova i drugog otpada može se vršiti samo na propisan način, ali nikako u neposrednoj blizini šume ili nekog drugoj javnog dobra.

 

Policijskim i sudskim organima skrećemo pažnju na dosljednu primjenu zakonskih propisa i sankcioniranje svakog poznatog počinitelja štete u direktnom ili indirektnom smislu, jer nemarno ponašanje je nedopustivo i ono se mora eliminirati.

 

Javno preduzeća Elektroprivreda BiH Podružnica Elektrodistribucija Bihać poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice oštećenja i uništenja dijelova nadzemne visokonaponske i niskonaponske mreže. Osim direktne materijalne štete prouzrokovane požarom i dugotrajnih zastoja u snabdjevanju kupaca električnom energijom, oštećenja na elektroenergetskim objektima mogu neposredno da ugroze ljudske živote i drugu materijanu imovinu.

 

Podsjećamo, građane da je izazivanje požara u skadu sa odredbama KZ F BiH normirano kao krivično djelo „Izazivanje opće opasnosti“ za koje su predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora. U cilju izbjegavanja svih neželjenih posljedica pozivamo građane Unsko-sanskog kantona da svaku pojavu otvorene vatre u blizinji elektroenergetskih objekta prijave Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca za područje USK-a na broj besplatnog telefona 080 020 134.

 

Slijede i ostale Servisne informacije:

 

U protekla 24h na području naše općine jednom je narušen javni red i mir. Prema informaciji iz Policijske stanice Velika Kladuša nema prijavljenih krivičnih djela niti saobraćajnih nezgoda.

 

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 50 pacijenata. Dežurni su bili doktori Aida Dedić i Mustafa Hodžić. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje.

 

 Tokom subote, COVID ambulanti javio se jedan pacijent. U nedjelju nema evidentiranih pacijenata.

 

Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno. Za danas nema najavljenih radova na elektronergetskim objektima.

 Kako su javili iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, isporuka pitke vode je stabilna.

 

Nova radna sedmica počinje uz redovan odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće prema planu, kažu nam u JKUP „Komunalije.

Ovog jutra na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Iz BIHAMK –a vozače upozoravaju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Svim učesnicima u saobraćaju skreću pažnju na povećan broj biciklista i motociklista na putevima.

 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

 

Uz povoljnu biometeorološku prognozu većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Hronični bolesnici također neće imati jačih tegoba, ali bi tokom jutarnjih sati trebali biti oprezniji, zbog nižih temperatura u odnosu na ostatak dana. Porast naoblake u poslijepodnevnim satima, mogao bi uzrokovati manje probleme osjetljivijim meteoropatama. Savjetujemo Vam da se slojevito odjenete.