Velika Kladuša: U protekla 24 sata pomoć zatražio 41 pacijent

.
Jutro oblačno, moguće djelimično razvedravanje poslije podne

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, od 09:00 do 16:00h danas najavljen je prekid u elektronapajanju za trafo-područje Mekote. Na ostalom području općine, elektronapajanje je stabilno.

Isporuka pitke vode je uredna, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

U protekla 24h na području općine jednom je narušen javni red i mir. Krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nema prijavljenih.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 41 pacijent. Dežurni doktor Kasim Selman na dalje liječenje uputio je jednog pacijenta.

COVID ambulanti javilo se 11 pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

Vatrogasna jedinica Velika Kladuša bilježi šest izlazaka na teren u protekla 24h, kazao nam je dežurni Grahović. Radilo se o požarima na sljedećim lokacijama: šuma i njiva Ponikve – Okići (od 14.28h do 16.10h), šuma i njiva Begluk (od 19.35h do 21.05h), šuma i njiva Todorovska Čelinja (od 19.55h do 22.50h), šuma i njiva Mrcelji (od 20.40h do 23.00h), njiva Glavica (od 21.56h do 22.35h) i šuma i njiva Glavica – Ćejvani (od 00.20h do 01.30h).

Obavijest Službe za civilnu zaštitu Općine Velika Kladuša

Na području naše Općine u proteklih nekoliko dana zabilježen je značajan porast broja požara koji pričinjavaju velike materijalne štete na imovini građana, ali i državnoj imovini. Najučestalije intervencije Vatrogasne jedinice Velika Kladuša odnose se na gašenju požara šume, niskog raslinja i njive, a ostale intevencije na gašenja požara izazvanih u stambenim i pomoćnim objektima. Sve to uzrokuje velike štete u materjalno-finansijskom smislu, koje su prouzrokovane u najvećem broju slučajeva ljudskim nemarom i nepažnjom. Prema slobodnoj procjeni vatrogasaca, vlasnika imovine i policije evidentirane štete, samo u proteloj sedmici, dosežu zabrinjavajuće pokazatelje.  Općina Velika Kladuša po tom osnovu i ove godine bilježi najlošije rezultate u odnosu na cijeli Unsko-sanski kanton, kakvu sliku o našoj općini pod hitno moramo popraviti. S tim u vezi, koristimo ovu priliku da sve građane Općine Velika Kladuša pozovemo na odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre, kako na privatnoj, tako i društvenoj imovini.  Spaljivanje korova i drugog otpada može se vršiti samo na propisan način, ali nikako u neposrednoj blizini šume ili nekog drugoj javnog dobra.

Policijskim i sudskim organima skrećemo pažnju na dosljednu primjenu zakonskih propisa i sankcioniranje svakog poznatog počinitelja štete u direktnom ili indirektnom smislu, jer nemarno ponašanje je nedopustivo i  ono se mora eliminirati.

Apel iz Elektrodistribucije Bihać

S obzirom da predstoji izvođenje proljetnih radova na čišćenju obradivih površina i šuma, spaljivanjem niskog rastinja, korova i sl., te da tom prilikom često dolazi i do požara. Javno preduzeća Elektroprivreda BiH Podružnica Elektrodistribucija Bihać poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice oštećenja i uništenja  dijelova nadzemne visokonaponske i niskonaponske mreže.

Osim direktne materijalne štete prouzrokovane požarom i dugotrajnih zastoja u snabdijevanju kupaca električnom energijom, oštećenja na elektroenergetskim objektima mogu neposredno da ugroze ljudske živote i drugu materijanu  imovinu. 

Podsjećamo, građane da je izazivanje požara u skadu sa odredbama KZ F BiH normirano kao krivično djelo „Izazivanje opće opasnosti“ za koje su predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora.

U cilju izbjegavanja svih neželjenih posljedica pozivamo građane Unsko-sanskog kantona da svaku pojavu otvorene vatre u blizinji elektroenergetskih objekta prijave Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca za područje USK-a na broj besplatnog telefona 080 020 134.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 17. mart:

Kolovoz je pretežno suh, a iz BIHAMK –a pažnju skreću na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje poslije podne. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 18 °C.

Opća slika će, uz nešto izraženiju naoblaku, biti djelimično lošija u Bosni, u Hercegovini ugodnije, sa više sunca. Osjetno toplije jutro u cijeloj zemlji, u odnosu na protekli period i umjereni porast temperatura u nastavku dana, povoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti. Moguće su blaže meteopatske reakcije poput promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije.