Velika Kladuša: Vatrogasci gasili požar u šumi

as

Prema informaciji iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša, nema prijavljenih kvarova i prekida u elektronapajanju. A, zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas će doći do jednosatnog prekida u isporuci električne energije u trafopodručju Dolovi. Prekid je najavljen od 09:00h do 10:00h.

– Isporuka pitke vode je uredna, kažu nam jutros u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Vatrogasci su izlazili na teren u dva navrata, rekao nam je dežurni Grahović. Radilo se o požaru u šumi Klupe (od 13.10h do 14.25h) te o požaru na njivi u mjestu Glavica (od 14.25h do 15.00h).

– U protekla 24h na području općine Velika Kladuša zabilježena su tri krivična djela i tri narušavanja javnog reda i mira. Saobraćajnih nezgoda nema prijavljenih.

– 30 pacijenata obratilo se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja te su im pomoć ukazale dežurne doktorice Arnela Čokić i Aida Dedić. Nije bilo daljih upućivanja.

– Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. marta 1983., svake godine aktuelizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prilika za promoviranje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava poštuju. Visoki stepen zaštite potrošača te educiranost o osnovnim potrošačkim pravima i obvezama, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva svakog civilnog društva.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, zbog kiše u nižim, te mjestimično snijega u višim predjelima. U pojedinim dijelovima naše zemlje upozoravamo i na jak vjetar, kao i na povećanu opasnost od odrona. Na dionicama Glamoč-Mlinište i Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) magla i niska oblačnost znatno smanjuju vidljivost.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Turbe-Karanovac, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Živinice-Kladanj-Olovo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao i prevoje Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostovo (Novi Travnik-Bugojno).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), zatim na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

– Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Prema kraju dana ili u večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne može biti susnježice ili slabog snijega. Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

– Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Povećana naoblaka, padavine i tmurno vrijeme praćeno zahlađenjem, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, glavobolje, promjene raspoloženja. Uz povremeno jače sjeverno strujanje tokom dana, preporučljivo je adekvatno se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.