Velika Kladuša: Vatrogasci su imali jednu intervenciju u protekla 24 sata

sa

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 55 pacijenata od kojih su dva upućena na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Amra Zulić i Aida Dedić.

 Vatrogasci su jednom izlazili na teren. Radilo se o zapaljenju dimnjaka u ulici Prvog maja. Intervencija je trajala od 19.46h do 20.15h, rekao nam je dežurni Delanović.

 Protekla 24h bila su mirna za službenike Policijske stanice Velika Kladuša, odnosno, nema evidentiranih dešavanja u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira te saobraćaja.

 Isporuka električne energije je uredna. Vodosnabdijevanje je, također, stabilno.

 Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) objavila je 8. decembra 2005. godine da će se svake godine 4. aprila obilježavati Međunarodni dan borbe protiv mina. Bosna i Hercegovina je i nakon 27 godina od završetka ratnih dejstava zemlja sa  izraženim problemom minske opasnosti. Prostor Federacije Bosne i Hercegovine je po pitanju ugroženosti od mina posebno pogođen jer se oko 2/3 sumnjive površine nalazi upravo na njenom prostoru.

Međunarodni dan borbe protiv mina, između ostalog, ima za cilj da podigne nivo svjesnosti o minama, ali i da obilježi napredak koji je do sada postignut u nastojanjima da ih se potpuno iskorijeni.

– Danas je 13. dan mjeseca ramazana. Vrijeme iftara za područje Velike Kladuše je u 19.35h.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Zbog intenzivnih sniježnih padavina i zaglavljenih teretnih vozila obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Stupari-Kladanj.

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju, na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, dok je u nižim predjelima kolovoz mokar ili vlažan. Skrećemo pažnju i na zaleđen kolovoz preko prevoja, kao i na povremene sniježne vijavice koje smanjuju vidljivost. Upozoravamo na povećanu opasnost od odrona, a u jugozapadnim i zapadnim krajevima i na povremeno jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i poštivanje svih saobraćajnih propisa. Vozačima koji se imaju namjeru kretati preko planinskih prevoja preporučujemo korištenje zimske opreme, bez obzira što to više nije zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

– Danas oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa slabim snijegom ili susnježicom. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu do 12 °C.

– Neuobičajeno hladno vrijeme za ovaj dio godine, uz povremene, slabije padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece. U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće neznatno ugodnije.a