Velika Kladuša: Veliki broj pacijenata zatražilo pomoć Hitne službe Doma zdravlja 

sa

Protekla 24h bila su mirna za velikokladuške vatrogasce“ – rekao nam je dežurni Delanović.

 Službenici Policijske stanice Velika Kladuša, također, nemaju evidentiranih dešavanja u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira te sigurnosti u saobraćaju.

  Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 65 pacijenata, od kojih su dva upućena na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Amra Zulić i Aida Dedić.

Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, isporuka pitke vode je stabilna.

 Elektronapajanje je uredno. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

foto: ilustracija

 7. mart u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan planinara. I ovim danom, poput Međunarodnog dana planina (11. decembar), želi se ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko-sistema, ali i unaprjeđenja života ljudi u planinskim zajednicama. Kao i okeani i vlažne šume, planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac čak desetini ljudske populacije. Sadrže bogate resurse pitke vode, energije i biološke raznolikosti.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 07. mart:

 U sjevernim krajevima, zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, saobraća se po mokrom kolovozu. U ostalim krajevima kolovoz je mjestimično vlažan, a skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost zbog magle na pojedinim dionicama uz rijeku Unu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04.

Zbog radova na uklanjanju brojnih odrona i oborenih stabala obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Srbljani–Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani-Cazin-Ljusina-Bosanska Krupa.

Zbog učestalih odrona izdvajamo i puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Čapljina-Stolac, Turbe-Karanovac, Simin Han-Banj Brdo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao I prevoj Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), te na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše i to uglavnom prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.

Opća slika će biti lošija u cijeloj zemlji, izraženije u dijelu Hercegovine. Pod uticajem južine, povećane naoblake i povremenih padavina, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Kao posljedica promjene vremena, od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, promjene raspoloženja, malaksalost, nesanica, reumatski bolovi. Preporučljivo je ne izlagati se jačim naporima.