Velika Kladuša: Zabilježen je značajan porast broja požara

.
I u protekla 24 sata bio je intenzivan angažman kladuških vatrogasaca na gašenju požara koji su zahvatili njive i šume u više naselja. Prema riječima dežurnog Kapića, bile su četiri intervencije.

Prva intervencija je bila od 10:00 do 10:35h na gašenju požara u krugu TSH u Polju gdje se zapalilo nisko raslinje

U drugoj intervenciji radilo se o požaru koji je zahvatio njivu u Polju, a vatrogasci su požar gasili od 11:15 do 11:55

Treća intervencija je trajala preko 3 sata, od 14:25 do 17:45h. Radilo se o požaru koji je zahvatio njivu i šumu u Donjoj Vidovskoj.

I posljednja intervencija je trajala od 20:57h do 21:40h, a radilo se o požaru koji je zahvatio njivu u Šmrekovcu.

Obavijest Službe za civilnu zaštitu Općine Velika Kladuša

 

Na području naše Općine u proteklih nekoliko dana zabilježen je značajan porast broja požara koji pričinjavaju velike materijalne štete na imovini građana, ali i državnoj imovini. Najučestalije intervencije Vatrogasne jedinice Velika Kladuša odnose se na gašenju požara šume, niskog raslinja i njive, a ostale intevencije na gašenja požara izazvanih u stambenim i pomoćnim objektima. Sve to uzrokuje velike štete u materjalno-finansijskom smislu, koje su prouzrokovane u najvećem broju slučajeva ljudskim nemarom i nepažnjom. Prema slobodnoj procjeni vatrogasaca, vlasnika imovine i policije evidentirane štete, samo u proteloj sedmici, dosežu zabrinjavajuće pokazatelje. Općina Velika Kladuša po tom osnovu i ove godine bilježi najlošije rezultate u odnosu na cijeli Unsko-sanski kanton, kakvu sliku o našoj Općini pod hitno moramo popraviti. S tim u vezi, koristimo ovu priliku da sve građane Općine Velika Kladuša pozovemo na odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre, kako na privatnoj, tako i društvenoj imovini. Spaljivanje korova i drugog otpada može se vršiti samo na propisan način, ali nikako u neposrednoj blizini šume ili nekog drugoj javnog dobra. Policijskim i sudskim organima skrećemo pažnju na dosljednu primjenu zakonskih propisa i sankcioniranje svakog poznatog počinitelja štete u direktnom ili indirektnom smislu, jer nemarno ponašanje je nedopustivo i ono se mora eliminirati.

 

Apel iz Elektrodistribucije Bihać

 

S obzirom da predstoji izvođenje proljetnjih radova na čišćenju obradivih površina i šuma, spaljivanjem niskog rastinja, korova i sl., te da tom prilikom često dolazi i do požara. Javno preduzeća Elektroprivreda BiH Podružnica Elektrodistribucija Bihać poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice oštećenja i uništenja dijelova nadzemne visokonaponske i niskonaponske mreže. Osim direktne materijalne štete prouzrokovane požarom i dugotrajnih zastoja u snabdjevanju kupaca električnom energijom, oštećenja na elektroenergetskim objektima mogu neposredno da ugroze ljudske živote i drugu materijanu imovinu. Podsjećamo, građane da je izazivanje požara u skadu sa odredbama KZ F BiH normirano kao krivično djelo „Izazivanje opće opasnosti“ za koje su predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora. U cilju izbjegavanja svih neželjenih posljedica pozivamo građane Unsko-sanskog kantona da svaku pojavu otvorene vatre u blizinji elektroenergetskih objekta prijave Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca za područje USK-a na broj besplatnog telefona 080 020 134.

Medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražio je 41 pacijent, a tri su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Kasim Selman i dr. Mustafa Hodžić.

 

 U Covid ambulantu se javilo 17 pacijenata, a jedan je upućen na dalje liječenje.

 

 Policijska stanica Velika Kladuša evidentirala je jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

 

Elektronapajanje je stabilno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

 

Vodosnabdijevanje je uredno, informišu nas iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

– Prema informacijama iz JKUP „Komunalije“ odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema ustaljenom rasporedu.

 

– Danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuje kiša. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 1 do 8, a najviša dnevna temperatura od 11 do 17 stepeni.

 

– Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed nadolazeće promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Moguće su reakcije poput malaksalosti, glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

 

Stanje na cestama

 

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama, a u zapadnim krajevima na povremeno jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

 

Na magistralnom putu Vitez-Kaonik u toku su radovi na redovnom održavanju zbog čega je od 08 do 16 sati moguće povremeno sporije saobraćanje.

 

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

 

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

 

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.