Velika Kladuša: Zabilježen jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira

.
Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu: od 10:00 do 15:00h trafopodručja: Vodovod Jabukovac, Čaglica 1, 2, Crvarevac 1, Ponjevići i Tunjevac.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 55 pacijenata. Dežurni doktori Mustafa Hodžić i Indira Bukvarević na dalje liječenje u KB Bihać uputili su jednog pacijenta.

 

Policijska stanica zabilježila je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira. Krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nije bilo.

 

 Velikokladuški vatrogasci bilježe miran period bez intervencija.

 

 Ovog jutra bez problema u isporuci pitke vode, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija normalnim tokom.

 

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom od sredine dana prema večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

 

 Tokom jutra ugodnije, a sa odmicanjem dana opća slika će se postepeno kvariti. Sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima, manjak svježine i mjestimični pljuskovi, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Od reakcija na promjenu vremena moguće su glavobolja, nervoza, reumatski bolovi, problemi sa snom i malaksalost.

Svjetski dan kretanja za zdravlje (engl. Move for Health Day) obilježava se 10. maja kao međunarodni podsjetnik koliko je svaki oblik tjelesne aktivnosti važan za zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organisation WHO) od 2003. godine koristi ovaj datum kako bi promicala tjelesne aktivnosti kroz različite inicijative koje uključuju sve vrste kretanja, od umjerenog pa sve do visokog intenziteta.

 

10. maj u svijetu se obilježava kao Dan ptica i drveća. Ovaj dan se svugdje obilježava na taj način, što se polaže izuzetna pažnja na očuvanje rijetkih vrsta ptica i drveća. Intenzivni razvoj industrije i mnoge aktivnosti u korist razvoja civilizacije dovele su do ugrožavanja prirodne sredine.