Velika Kladuša: Zabilježeno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda

.
Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine

44 pacijenta sa sumnjom na zarazu korona virusom javila su se Covid ambulanti velikokladuškog Doma zdravlja. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje.

 

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 24 pacijenta. Dežurni doktori bili su Kasim Selman i Ševal Mešanović. Na dalje liječenje upućen je jedan pacijent.

 

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša zabilježili su jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela nema prijavljenih Policijskoj stanici.

 

– „Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“, rekao nam je dežurni Dizdarević.

 

– Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno, snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom, također, je uredno.

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine.

 

Ustanovljen je na prijedlog tadašnje studentice Nazme Khan iz Njujorka koja je željela podstaknuti muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Na ovo se odlučila nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab. Željela je pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke. Htjela je potaći na vjersku toleranciju i razumijevanje.

 

Od te 2013. godine, na ovaj datum, žene širom svijeta objavljuju svoje fotografije, videozapise, pričajući svoja iskustva i mišljenja o hidžabu. Akcija obilježavanja Svjetskog dana hidžaba dobila je globalne razmjere. Već se nekoliko godina obilježava i u našoj zemlji.

 

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša danas u Velikoj Kladuši organizira više aktivnosti u povodu ovog dana. Prvo će biti upriličena šetnja gdje će se učesnice okupiti u 16.15h kod Kružnog toka, dok je nastavak druženja i aktivnosti planiran od 18h na Starom gradu.