Velika Kladuša: Zimnica Emine Hasanagić- Manje u trgovinu, više u bašču

.
U ovo doba godine vrijedne kladuške domaćice uveliko pripremaju zimnicu. Kiseli se kupus i razne salate, kuće mirišu na ajvar, prave se džemovi i razni domaći sokovi i kompoti. Jedna od njih je i Emina Hasanagić koja nikad ne kupuje gotov proizvod, jer ona i svi u njenoj porodici vole domaće.

Kaže domaća zimnica nema cijenu, jer znaš šta jedeš, i zato se drži svog pravila, manje u trgovinu, više u bašču. Važnosti zdrave prehrane, pa tako i zimnice postala je još svjesnija nakon što je oboljela, i na sreću pobijedila karcinom.

Priprema zimnice nije nimalo težak posao, kaže Emina. Zimnicu počinje pripremati već od proljeća. Svo voće i povrće koje završi u salatama, džemovima, sokovima, sirupima i pripravcima za imunitet uzgaja sama u svojoj bašči i plasteniku. Jedino kupuje kupus i borovnicu. Ističe, svjesna je da su cijene voća i povrća svakim danom sve veće, i baš zato je isplativo sijati.

Razne salate od raznog povrća, ajvar, džemovi, sokovi, kompoti, dio su Eminine zimnice. Među njima ima i neuobičajenih, džem od zelenog paradajza, kao i raznih pripravaka za jačanje imuniteta, poput sirupa od maslačka protiv kašlja. Emina je podijelila sa nama recepte za džem od zelenog paradajza i za sirup od maslačka, ali i kako ona kiseli kupus.

Često puta tegle iz Eminine zimnice završe i kao poklon, jer kaže danas svako više voli domaću salatu ili džem nego bombonjera.