Velika Kladuša:30 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja

.

 Danas je deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata. Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Sutra muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban bajram. Prema takvimu Islamske zajednice u BiH vrijeme klanjanja bajram-namaza u Velikoj Kladuši je u 5 sati i 49 minuta.

 U susret nadolazećem Kurban Bajramu, Općina Velika Kladuša organizira predbajramski vatromet. Vatromet će biti upriličen večeras pred jacijski ezan.

Slijedi pregled i ostalih servisnih informacija:

 Zbog visokih temperatura, JKUP “Komunalije” d.o.o. Velika Kladuša odvoz otpada na svim relacijama vrši jedan sat ranije od uobičajenih termina, tj. odvoz se počinje vršiti od 06.00 sati umjesto dosadašnjih 07.00h.

 Područje općine Velika Kladuša uredno je snabdjeveno električnom energijom.

 Isporuka pitke vode je stabilna, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 30 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja, a dva su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Aida Dedić i Abdulah Fazlić.

Policijska stanica Velika Kladuša nema prijava po pitanju oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira kao niti sigurnosti u saobraćaju.

 Vatrogasci su, prema riječima dežurnog Grahovića, imali mirna protekla 24h.

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća nesmetano, uz povoljne vremenske uslove i pojačanu frekvenciju vozila, informiše BIHAMK. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. S obzirom na visoke temperature zraka tokom dana, na duža putovanja krećite u ranim jutarnjim satima i pravite češće pauze. Ne zaboravite, sigurnosni pojasevi su najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu, kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu. Nikada nemojte voziti dijete u vozilu a da ga niste smjestili u odgovarajuću sigurnosnu autosjedalicu i ispravno vezali sigurnosnim pojasom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja. Granični prelaz Krstac (putni pravac Gacko-Nikšić) je otvoren za međunarodni saobraćaj.

U Bosni i Hercegovini veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom noći na srijedu jače naoblačenje sa sjeverozapada u Bosni će usloviti kišu i pljuskove. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 34 stepena.

 Opća slika postepeno će se pogoršavati. Povećanje naoblake i padavine, izraženije sa poslijepodnevnim i noćnim satima, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Negativni efekti promjene vremena djelimično će se ublažiti usljed osvježenja u vidu nižih temperatura zraka.

 

Foto:Arhiv