Velika Kladuša:Jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći

.

Jedno lice zadobilo je teže tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se dedila na području Vrnograča. Prema izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirano je i jedno narušavanje javnog reda i mira.

 50 pacijenata zatražilo je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dva pacijenata upućena su na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Ahmed Daš i dr. Arnela Čokić.

 Elektronapajanje je stabilno, saznajemo u Poslovnici Elektrodistribucije Velika Kladuša.

 Vodosnabdjevanje je uredno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“,

 Prema informacijama iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema ustaljenom rasporedu.

 Kladuški vatrogasvi nisu imali intervencija, saznajemo od dežurnog Dizdarevića.

 Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica,  čiji je cilj podizanje svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove. Ujedinjene nacije odredile su ovaj dan kao posvetu pravima izbjeglica i opasnostima kojima su one izložene. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica “Nada daleko od doma” posebno skreće pažnju na značaj razumijevanja, gostoprimstva i podrške koju lokalne zajednice pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove.

 Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C.

 Biometeorološke prilike su povoljne, većina populacije biće boljeg raspoloženja i radno motivisana. Tokom prijepodneva svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana preporučljivo je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti vruće, mjestimično i sparno. Također, vrijednosti UV indeksa će porasti, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i djelimično reducirati boravak na otvorenom.

Stanje na cestama

Povoljni uvjeti za vožnju i pojačan promet vozila karakteriše saobraćajnu situaciju u našoj zemlji. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Vozače teretnih vozila napominjemo da kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Kiseljak-Gromiljak, Lašva-Kaonik, Šićki Brod-Lukavac, Srbljani-Bosanska Krupa, Bihać-Kamenica, Ripač-Dubovsko i Bijeljina-Rača, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima za putnička vozila nema dužih zadržavanja.

 

Foto:Arhiv