Velika korupcijska afera potresa Njemačku. Parlamentarci zarađivali na maskama!?

Njem
Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Njemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju Demokršćanima.

 

U petak se bavarski savezni poslanik Georg Nislajn povukao sa funkcije zamjenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

Nislajn je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine. Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lihtenštajnu, piše DW.

 

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nislajn je za nabavku maski jedne firme iz blizine Ofenbaha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravlja, kao i u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva tri ministarstva vode konzervativci.

 

Sedmičnik Spiegel piše da je Nislajn o nabavci maski direktno pričao sa ministrom zdravlja Jensom Španom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni poslanici” ukazivali Ministarstvu gdje se može nabaviti zaštitna oprema. To je onda rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su poslanici Bundestaga jednoglasno ukinuli njegov poslanički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumjevanje” i „odlučno se osuđuje”, saopštili su šefovi poslaničke grupe Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

 

Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel. On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbijedio državnu nabavku. Spiegel piše da ima sumnji i na druge demokršćanske poslanike.

 

Nezgodan tajming

Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu. „Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata”, napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak na Twitteru.

 

U septembru su izbori za Bundestag, a posljednje ankete Demokršćanima daju oko 33 posto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i poslije odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat.

 

Kako piše Suddeutsche Zeitung, pandemija je donela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. „Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas”, piše list.