Velika policijska akcija u Hrvatskoj: Pala grupa bh. narkobosa Dine Muzaferovića Cezara?

.
U toku su pretrage desetina stanova i poslovnih prostora na području nekoliko hrvatskih regija - između ostalog, u Zagrebu i Rijeci

 

Više osoba uhićeno je jutros širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne skupine koju se sumnjiči za krijumčarenje preko 100 kilograma kokaina i heroina, te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenja vojnoga vatrenoga oružja i eksploziva.

Također, neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti se za likvidacije zaštićenih svjedoka te visoko rangiranih policijskih dužnosnika.

Uhićenja se, neslužbeno doznaje Jutarnji, paralelno provode u nekoliko zemalja među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, te Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) te Europol, dok je hrvatska policija koordinator čitave akcije.

U tijeku su pretrage desetaka stanova i poslovnih prostora na području nekoliko hrvatskih regija – između ostaloga, u Zagrebu i Rijeci.

Nekih od osumnjičenika u ovoj akciji već se od ranije nalaze u zatvorima širom Europe, a riječ je o osobama o kojima se već ranije pisalo u crnoj kronici.

Policija sumnja kako je na čelu osumnjičene skupine krijumčara droge Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, a nakon što je krajem prošle godine uhićen u Njemačkoj.

Inače, Muzaferović se već od ranije nalazi na Interpolovoj tjeralici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije “Escobar” za organizaciju velikih plantaža marihuane te krijumčarenje iste u zemlje EU-a. Nedugo nakon pokretanja akcije “Escobar”, bh. tužiteljstvo je dobilo i svjedoka-pokajnika Eldina Ćerimovića koji je bio spreman svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih.

No u svibnju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubojice su mu dok je išao na posao prišle automobilom, te u njega ispucali nekoliko metaka, zatim ga pregazili automobilom.

Premda nitko formalno nije osumnjičen za njegovo ubojstvo, tužiteljstvo i policija njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

U rujnu prošle godine, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica “Lučko” uhićen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar te navodno njegovog bliskoga suradnika. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te skoro 2.000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u tijeku je njegovo izručenje BiH.

No, iako se o tome nije izvještavalo hrvatska policija je u nekoliko navrata imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i njegovom suprugom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još uvijeke vode postupci.

“Dino Muzaferović je lišen slobode već više od pola godine i nalazi se u zatvoru u inozemstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom”, rekao nam je odvjetnik Tihomir Mišić koji već zastupa Muzaferovića u jednom drugome postupku.