Velike gužve na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske

Pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Kostajnica, Donja Gradina, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, navodi se u posljednjem izvještaju BIHAMK-a od 17:30 sati.

Ranije tokom dana zabilježena su duža zadržavanja na graničnim prijelazima na jugu naše zemlje.

U petak su, podsjećamo, zabilježene kilometarske kolone na izlazima iz BiH s obzirom da su mnogi građani BiH odlučili iskoristiti produženi vikend zbog praznika za odlazak van zemlje.

Iz BIHAMK-a napominju da se sporije se saobraća na putevima gdje se izvode sanacioni radovi. Izdvajamo magistralni put M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, gdje je zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase, kao i magistralni put M-17 Zenica-Nemila, gdje zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično-jednom trakom.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Zbog opasnosti od odrona na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

I na ostalim putevima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.