Velike gužve na graničnim prijelazima na izlazu i ulazu u BiH

.

Na graničnim prijelazima širom Bosne i Hercegovine, kako na ulazima, tako i na izlazima iz države, bilježe se velike gužve u saobraćaju.

Još jedan vremenski relativno ugodan vikend građani su iskoristili za kraći odmor, a upravo zbog toga zabilježene su i velike gužve u saobraćaju kako na magistralnim cestama tako i na graničnim prijelazima.

Prema izvještaju BIHAMK-a na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

 

U toku su radovi na rušenju tunelske cijevi na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog čega je saobraćaj na ovoj dionici obustavljen. Predviđeno je da radovi traju do kraja ovog mjeseca, a za to vrijeme putnička i teretna vozila do 20 tona koriste alternativni pravac Trnovo – Grebak – Ustikolina – Foča. Putnička vozila, kao i teretna vozila do 12 tona mogu koristiti i pravac Sarajevo – Rogatica – Ustiprača – Goražde – Foča.

 

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a posebno izdvajamo magistralne puteve: Bihać – Srbljani – Bosanska Krupa, Jajce – Banja Luka, Turbe – Karanovac, Novi Travnik – Bugojno, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj – Živinice – Šićki Brod, Višegrad – Vardište, Foča – Gacko i Sarajevo – Foča – GP Hum. Osim odrona, skrećemo pažnju i na moguće granje i oborena stabla uslijed jakog vjetra, saopćeno je iz BIHAMK-a.