Veliki broj pacijenata zatražilo pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša

sa

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 37 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurne doktorice su bile Ajla Husić i Amra Zulić.

 Jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu evidentirala je velikokladuška Policijska stanica. U nezgodi je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede.

 Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, saznajemo od dežurnog vatrogasca Grahovića.

 Na području naše općine isporuka električne energije je stabilna.

 Vodonapajanje se odvija normalnim tokom, kao i odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

 Prema informacijama iz BIHAMK-a, zabrana za teretna vozila zbog zimskih uvjeta za vožnju na snazi je na putevima od Tomislavgrada prema Posušju, Livnu i Šuici. Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Livno-Šuica-Kupres, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Turbe-Karanovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar-Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Gacko-Tjentište, kao I šire područje Romanije. Na ovim dionicama preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji I dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad. Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 Danas u BiH oblačno vrijeme. Prije podne na jugu zemlje je moguća slaba kiša. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, poslije podne, prolazno razvedravanje. Dnevna temperatura zraka od -1 do 5, na jugu zemlje od 10 do 16 stepeni.

 Biometeorološke prilike će biti promjen

ljive. Nakon tmurnog i hladnog prijepodneva u većem dijelu zemlje, tokom dana će se djelimično popraviti, potom sa približavanjem noći, opća slika će ponovo biti lošija. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

 Međunarodni dan rijetkih bolesti, obilježava se svake godine 28. februara. Osnovan je 2008. godine na inicijativu Evropskog udruženja za rijetke bolesti. Cilj ove inicijative jeste upoznati se sa teškoćama oboljelih, njihovim životnim navikama i potrebama. Širom svijeta se nastoji podići svijest javnosti o rijetkim bolestima, te o njihovom uticaju na život oboljelih i njihovih porodica kao i poboljšati pristup liječenju i medicinskoj skrbi. Dugoročni razlog kampanje Dana rijetkih bolesti je postizanje ravnopravnog pristupa dijagnozi, liječenju, zdravstvenoj i socijalnoj skrbi i društvenim prilikama za osobe pogođene rijetkom bolešću.