Veliki broj povrijeđenih u nevremenu u Mostaru

Jak olujni vjetar koji je puhao brzinom između 80 i 100 kilometara na sat, a na mahove i jače, nosio je krovove i fasade sa privatnih i gospodarskih objekata, lomio i čupao stabla, prevrtao šlepere i blokirao putne komunikacije, te pričinio veliku materijalnu štetu, saopćeno je danas iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kako je saopćeno, na nekoliko lokacija u Gradu Mostaru olujni vjetar polomio je i rušio stabla i blokirao prometnice, čupao i lomio fasade sa zgrada, nosio krovove sa privatnih i gospodarskih objekata, prevrtao šlepere, rušio električne stubove, pri čemu su pojedini dijelovi grada u više navrata ostajali bez napajanja električnom energijom.

Posljedice nevremena vidljive su u svim dijelovima grada. Više od 15 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć. Nekoliko ih je zadržano na daljnjem liječenju, uglavnom od povreda nastalih kao posljedica padova i udaraca predmetima koji su nošeni vjetrom.

Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šesnaest tehničkih intervencija, a nevrijeme je zabilježeno i u ostalim dijelovima Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, kako prenosi N1.

Podsjećamo, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je i za danas narandžasto upozorenje za područje Bosne i Hercegovine usljed najavljenih olujnih udara vjetrova.

Područja za koja se izdaju upozorenja su Hercegovina i jugozapad Bosne.