Veliki Dubovik: Sjećanje na devetoricu šehida ARBIH

Njj

Mještani Velikog Dubovika kod Bosanske Krupe već šestu godinu organizuju okupljanje porodica šehida iz Cazina i Bosanske Otoke, čiji su najmiliji položili živote u borbama za oslobođenje podgrmečkih sela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Na spomen-obilježju koje je podignuto 2015. godine u znak zahvalnosti i sjećanja, članovi porodica i predstavnici boračkih udruženja,  i OV Bosanska Krupa su položili cvijeće i uz prisustvo efendije proučili Fatihu za devetoricu šehida, pripadnika ARBIH.

Danas je u Velikom Duboviku šestu godinu za redom u organizaciji mjesne zajednice - džemata Veliki Dubovik, organizacije porodica šehida općine Bosanska Krupa i grada Cazina upriličen događaj " Dan sjećanja na oslobodioce podgrmečkih sela ". Nažalost zbog opće poznate situacije uzrokovane širenjem korona  virusa nismo bili u prilici da to organizujemo na način kako smo to radili prethodnih godina, tako da su danas osim manjeg broja mještana ovom događaju prisustvovali predstavnici šehidskih porodica općine Bosanska Krupa i grada Cazina te predstavnici  općine Bosanska Krupa i grada Cazina. Tom prilikom.u nasoj dzamiji proučen je Jasin pred duše  šehida koji su poginuli u borbama za oslobađanje podgrmeckih sela 95.g kao i pred dušu našeg rahmetli Zule.

Također ovom prilikom uručili smo zahvalnice onima koji nam svih ovih godina pružaju svoju nesebičnu pomoc u organizaciji ovog događaja:
- Organizaciji porodica šehida grada Cazina 
- Organizaciji porodica šehida općine Bosanska   Krupa 
- Savjetniku gradonačelnika grada Cazina g-dinu Jusuf Bajrektarević 
- Našem ef. Emir Novkinic 
Obilježavanje je nastavljeno obilaskom šehidskog spomen obilježja,polaganjem cvijeca  i učenjem Fatihe pred duse naših ako Bog da šehida.  
Ovom prilikom želim maksuz da poselamim porodice naših ako Bog da šehida i molim uzvišenog Allaha da nam se svima smiluje i da ako Bog da iducih godina  nastavimo nase druženje kako je to bilo i do sada.

Veliki Dubovik svake godine u znak sjećanja organizirao je okupljanje porodica šehida iz Cazina i Bosanske Otoke čiji su sinovi, braća, očevi dali svoje živote u borbama za oslobađanje podgrmečkih sela.

Okupljanju su prisustvovali, pored porodica šehida i domaćina, predstavnici općine Bosanska Krupa, savjetnik gradonačelnika grada Cazina, Jusuf Bajrektarević, predstavnici organizacije porodica šehida grada Cazina i općine Bosanska Krupa, vijećnici OV-a Bosanska Krupa , kao i vijećnici u OV Bosanska Krupa te ostali gosti u skladu mjera ograničenja.

– “Koristim priliku da se zahvalim svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja, kao i svima onima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj današnji skup”, rekao je Hašim Grošić, predsjednik MZ Veliki Dubovik
Prisutnima se obratio i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina:
– “Ovo herojsko mjesto je najbolji dokaz da kada je bilo najbitnije za našu zemlju nismo gledali odakle je ko, iz koje općine, grada ili mjesne zajednice, već smo zajedno branili našu domovinu od agresije. Ponosni smo na našu časnu borbu protiv zla koje se bilo nadvilo nad BiH i možemo hodati uzdignute glave. Bosna je zemlja za koju se umire da bi se živjelo i zato gradimo našu lijepu BiH na istini i pravdi. Nepravde ima jer naše borce i generale optužuju što smo se nužno branili i suprostavili se genocidnim namjerama neprijatelja. Zato jačajmo našu svijest da se ne zaboravi, a nećemo dozvoliti da se ponovi zločin nad Bošnjacima u BiH.”

Od devetorice boraca ARBIH koji su 1995. godine poginuli prilikom oslobađanja podgrmečkih sela najstariji je imao 56, a najmlađi 20 godina.