Veliki poduhvat mladih bh. programera: Aplikacija "Saloon" digitalizuje i ubrzava proces ugostiteljstva!

.
"Trenutno smo se bazirali na Sarajevo, sada idemo na ostale bh. gradove, pa poslije toga možda čak i Evropsku uniju"

Ako nečega ne nedostaje u Sarajevu, onda su to restorani, kafići i mjesta za dobru zabavu. Za svakoga ponešto.

Međutim, kada poželite da posjetite jedno ovakvo mjesto, pogotovo ako želite osjetiti nešto novo, onda je teško donijeti odluku. Upravo je ekipa iz kompanije "sunray" izradila aplikaciju "Saloon" koja građanima i posjetiteljima Sarajeva omogućava, ne samo da pronađu mjesto po njihovom izboru, već i da pogledaju svu ponudu koju ovaj grad ima: bilo da je riječ o hrani, pićima, bilo da je riječ o nastupima i zabavnim sadržajima.

"Sunray" nije sasvim obična IT kompanija. Osim što su u pogledu odabira projekta spojili ugodno s korisnim, u kompaniji njeguju savremene oblike rada i zapošljavanja, ali i svjetonazora za praktičnu primjenu znanja iz kodiranja, programiranja, itd. O svemu tome, njihovim počecima, radu kompanije, aplikaciji "Saloon", digitalizaciji u BiH i digitalnoj pismenosti građana ove države, iz "sunraya" su govorili za Oslobođenje.

Rejhan Hrnjić, jedan od suosnivača, priča nam kako je nastala ideja o izradi aplikacije "Saloon".

Naš kolega Fahrudin Čelić koji je također suosnivač kompanije, došao je na neku jednostavnu ideju samog skeniranja QR koda i da izađe digitalni meni. Onda smo nas trojica skupa sjeli na jedan sastanak, definisali tačno šta i kako želimo, proširili tu ideju sa mnogo više funkcionalnosti. Zatim je lansirana ova aplikacija, koja sadrži digitalni meni kao osoba, naručivanje od strane korisnika, rezervisanje mjesta u objektu od strane korisnika, rezervisanje mjesta na nekom događaju u kafiću ili restoranu, pojasnio je Hrnjić.

Također, razvijen je i drugi dio ove strane, onaj za ugostitelje.

Oni imaju svoj dashboard gdje mogu pratiti ovo sve što sam nabrojao: rezervacije, narudžbe, kreiranje događaja u lokalu, mogu pratiti promet kroz chartove i analitiku, i mobilna aplikacija namijenjena konobaru, gdje on ima priliku kroz aplikaciju koja može biti korištena na bilo kojem uređaju. Konobar može da naručuje za gosta. Poenta čitave aplikacije je da se digitalizuje proces ugostiteljstva i da se ubrza, te da se dovede na neki nivo, hajmo reći, koji će biti zadovoljavajući i za goste, a naravno i za ugostitelje. Mi smo to uspjeli završiti za nekih godinu dana. Proizvod je izašao, već ima par ugostitelja u Sarajevu. Nastavljamo se širiti, malo to sporije ide kod nas jer je to novina u ugostiteljstvu, pogotovo u BiH. Neki lokali su imali nešto slično, ali ne cjelokupan proces. Mi smo zaokružili cijelu sliku, i ugostitelje i korisnike. Imamo fin odziv, samo smo se trenutno na Sarajevo bazirali, sada idemo na ostale bh. gradove, pa poslije toga možda čak i Evropsku uniju, naveo je.

 

Foto:Oslobođenje.ba