fbpx VELIKI PROBLEMI U BIH: Minusi smanjili proizvodnju mlijeka

VELIKI PROBLEMI U BIH: Minusi smanjili proizvodnju mlijeka

Home

VELIKI PROBLEMI U BIH: Minusi smanjili proizvodnju mlijeka


Niske temperature, koje su se u posljednjih nekoliko dana spuštale i do -27 Celzijusa, utjecale su na sve, pa tako i na proizvođače mlijeka i stočare širom BiH.

Štete

- U hladnim danima je povećana potrošnja hrane, a veće štete su nastale i u objektima gdje se nalaze muzni uređaji. Svako je sanirao svoju štetu onako kako najbolje zna, ali činjenica je da nas nije niko ni kontaktirao ni ponudio pomoć zbog ovih problema, kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

U stočarskoj proizvodnji niska temperatura utjecala je na smanjenje proizvodnje mlijeka, na nekim farmama i do deset posto, a konstatovani su i gubici u svinjogojstvu.

- Mora se paziti da se voda ne zaledi, također računa se mora voditi i o pojilicama, muzilicama i ostalim segmentima, jer na niskim temperaturama ovi aparati jako teško rade, tako da je veoma teško u ovakvim uslovima funkcionisati. Minusi su dodatno ugrozili proizvodnju mlijeka, jer krava je životinja koja pri niskim temperaturama smanjuje količinu mlijeka, a zahtijeva povećanje energije dodatnom ishranom. Neki farmeri su uložili u termopojilice koje imaju grijače u sebi, drugi su opet iskoristili grijalice te tako zagrijavali aparate i prostor gdje se krave muzu. Posebno se moralo voditi računa o teladima na ovako niskim temperaturama, istakao je Marijan Bogdanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka opštine Šamac.

Prilagoditi uslove

Kako mnoge farme izgrađene za muzne krave nisu prilagođene ekstremno niskim temperaturama, farmeri su bili primorani u njih unositi veće količine slame za prostirku, a pored toga zabilježen je i problem distribucije mlijeka.

- Štete su nastale i u hrani, silaže su najviše oštećene, dešavalo se i da se smrzne hrana, pa se taj dio ne može davati stoki te se mora baciti, rekao je Bogdanović.Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a kazali su da se manji gubici mogu očekivati i u peradarstvu, ribarstvu, dok u proizvodnji svinjskog i goveđeg mesa ne treba očekivati gubitke. Procjenjuje se da bi i pčelari mogli imati gubitke ukoliko bi se ponovio period niskih temperatura.

(Izvor: Oslobođenje)

Tagovi
Objavio: Sat, 14/01/2017 - 21:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top