Veliki problemi u BiH: Poplave, klizišta, pomjeranja mostova

Federalna uprava civilne zaštite jučer i danas je usljed obilnih padavina reagirala na nekoliko lokacija. Kako su za N1 kazali iz FUCZ, došlo je do izlijevanja rijeka iz korita, pomjeranja mostova kao i velikih problema u odvijanju saobraćaja.

Kako navode iz FUCZ, nakon obilnih padavina u Banovićima, u poslijepodnevnim satima u petak je došlo do pomjeranja mosta u Behranima. Zbog oštećenja mosta navedeni zaseok sa desetak stambenih objekata, ne koristi ovu lokalnu putnu komunikaciju, nego ide zaobilaznim makadamskim putem.

Nevrijeme je zabilježeno jučer na području općina Tešanj, Maglaj i Zavidovići, (Doboj-jug i Kakanj). Izuzetno jaka kiša koja je padala na području navedenih općina stvorila je probleme u vidu izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja.

Na području općine Tešanj, jaka kiša padala je od 00:36 sati do 8 sati gdje su se na području mjesnih zajednica Piljuzići, Miljanovci, Jelah Polje izlili potoci na putne komunikacije kao i po zgradama njivama i poljoprivrednim zemljištima. Ista situacija je i na području Karadaglija - Jablanica gdje je Trebačka rijeka poplavila nekoliko kuća. Usljed jake kiše došlo je do nanošenja raznog materijala, na puteve, začepljenja odvoda i propusta što je rezultiralo vodenu masu po ulicama i putnim komunikacijama koja je sa sobom nosila zemljani materijal i slično, saopćeno je iz FUCZ.

Tokom noći subota na nedjelju (5. na 6. maj 2018. godine) uslijed obilnih padavina (68 litara kiše po m2) došlo je do izlivanja površinskih voda na više lokacija na prostoru općine Tešanj (Piljužići, Miljanovci, Jelah Polje, Jablanica, Radušica...). Od ponoći ekipe civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice su djelovale na terenu. Prema trenutno raspoloživim podacima, voda je ušla u oko 25 stambenih objekata. Tokom noći dolazilo je do povremenih obustava saobraćaja.

 

Teško stanje u Usori

Na kontrolnom mjerenju rijeke Usore u Kaloševiću, vodostaj je u prethodnih 7 sati narastao za četiri metra i prema mjerenjima u 7 sati iznosi 449 cm. Rast nivoa vode je usporen i očekuje se skori pad vodostaja. U ranim jutarnjim satima civilna zaštita i profesionalna vatrogasna jedinica intervenisale su na više lokacija u otklanjanju prepreka u vodotocima, pored mostova i propusta. U 8 sati je zakazana sjednica Općinskog štaba civine zaštite, a u prijepodnevnim satima će biti organizirani ljudi i mehanizacija na čišćenju putenih pravaca, evidenciji svih plavljenih objekata i prvim podacima o nastaloj šteti.

Upozoravaju se građani koji koriste privatne vodovode i bunare na povećan oprez u korištenju vode, te učesnici u saobraćaju na mogućnost postojanja mjestimičnih pješčanih nanosa na kolovozu i drugih materijala, naveli su iz Civilne zaštite.

Na području općine Maglaj, u području mjesnih zajednica Bijela Ploča i Jablanica poplavljeno je oko 50 tak kuća. Usljed jake vodene mase došlo je do plavljenja puta Moševac - Liješnica, dok je na području mjesne zajednica Ošve, zabilježeno klizište.

Općinu Zavidovići, pogodilo je nevrijeme u noći sa 4/5. maja, kao i sinoć usljed čega je došlo do začepljenja odvoda i propusta, pa su vatrogasci tokom čitave noći intervenisali, na ispumpavanju vode iz zgrada, kuća i poslovnih prostora. Zavidoviće je pogodio jak grad usljed čega su mašinom Greder skidali nanose leda sa ulica. Put prema mjestu Kamnica pogodilo je jako nevrijeme. Dežurne vatrogasne jednice pomenutih općina iz redovne smjene su u službi, kao i vatrogasci pozvani od kuća.

Na području općine Doboj - jug, jaka kiša je dovela do izlijevanja potoka i riječica na puteve, usljed čega je angažovana putna mehanzacija na čišćenju nanosa koji su ostali nakon prestanka padavina. Rijeka Usora se izlila na ušću na priobalno zemljište u dužini oko 200 metara, (poljoprivredno zemljište, nema građevina).

U Kaknju su vatrogasci intervenisali na području mjesta Kraljeva Sutjeska gdje se rijeka Bukovica izlila u neznatnoj mjeri, stoga je brzo sanirano i rijeka je u svom koritu.

Zbog jakog grmljavinskog nevremena, bilo je više ispada na dalekovodima u Bihaću, Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu. Još je ostao van napona dio 20 kV dv Klenovac u Bosanskom Petrovcu. Elektroenergetski sistem je stabilan, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.