Veliko „NE“ gradnji skladišta nukleranog otpada

30. septembra bi se trebalo znati da li će Hrvatska, kako je i predviđeno Nacionalnom strategijom o zbrinjavanju istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklerane elektrane Krško, graditi skladište na Trgovskoj gori koja se nalazi uz samu granicu sa BiH

Protestni skup, na kojem će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, ali i Unsko-sanskog kantona, biće održan 27.septembra u Novom Gradu, bh.općini  koja se nalazi na manje od kilometar zračne linije od Čerkezovca na Trgovskoj gori gdje se predviđa gradnja nukelarnog odlagališta

Tim povodom danas je u posjeti predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti USK-a bio načelnik Novog Grada Miroslav Drljača. Kazao je da vlasti Republike Hrvatske nisu u svoje planove uključili zvaničnike BiH, te da eventualnom izgradnjom skladišta nuklearnog otpada, odnosno istrošenog nukelarnog goriva, nastalog kao nusprodukt proizvodnje električne energije u nukleraki Krško će biti ugrožen normalan život 300 hiljada ljudi koji žive u reonu Pounja.

Pored toga, dodao je kako je nedavno na području donjeg sliva Une je proglašen park prirode, da gornji dio sliva Une pripada Nacionalnom parku Una, a to su područja zaštićene prirodne baštine i od posebnog su interesa kako za državu, tako i za oba entiteta. Također, svi bunari pitke vode kojom se napaja Novi Grad i okolna sela nalaze se u neposrednoj blizini lokacije predviđene za izgradnju skladišta nukleranog, radioaktivnog otpada. Pozvao je ponovo predstavnike i građane USK-a da 27.septembra u što većem broju, prisustvuju protestnom skupu u Novom, koji počinje u 11 sati.

„Bojim se da je izgradnja skloništa ustvari samo početak razvoja situacije koja neće biti povoljna po stanovništvo USK-a i Novog Grada kao najisturenijih područja u čijem komšiluku će se nalaziti radioaktivni otpad“, kazao je nakon današnjeg sastanka u zgradi Vlade USK-a premijer Mustafa Ružnić. Dodao je da zbog samog statusa Republike Hrvatske, njenog nedostatka električne energije, sve ovo je samo uvod u veću priču, pa čak i izgradnju neke nove nuklearke, ali na ovom  području. „To moramo spriječiti zbog generacija koje dolaze, stoga je nužno da učinimo sve kako bismo spriječili izgradnju skladišta nuklearnog otpada“-dodao je Ružnić. Pozvao je predstavnike svih poljoprivrednih, privrednih i ekoloških udruženja, kao i građane Kantona da se u što većem broju odazovu protestu u Novom Gradu, kako bismo svi zajedno rekli NE nukleranom otpadu u našem dvorištu.

Ukoliko i dođe do odluke da se krene u izgradnju skladišta u nekadašnjoj kasarni Čerkezovac, BiH ima argumente i pravne alatke zasnovane na međunarodnim konvencijama, kako bi spriječila namjere Hrvatske, tvrdi Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine USK-a.  „U postupcima arbitraže pred međunarodnim sudovima, trebamo iskoristiti sve pravne mogućnosti, kako bismo zaštitili građane ovog dijela BiH, te kako bismo zaštitili svoje interese, a naš osovni interes je da naša djeca ne odrastaju u blizini skladišta ili odlagališta nuklearnog otpada“-dodao je Bunić.

Sva trojica učesnika današnjeg sastanka u Bihaću kažu da protest u Novom Gradu nije politička priča, već zaštita naših života, te zajedničkih interesa.