Velikokladuška Regeneracija: Posla ima dovoljno i u Bosni i Hercegovini

Home

Velikokladuška Regeneracija: Posla ima dovoljno i u Bosni i Hercegovini


Velikokladuška firma Regeneracija, koja se bavi proizvodnjom poliesterskih proizvoda za prečišćavanje voda, 100 posto je domaće preduzeće i sve što proizvede, proda u BiH

Približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i usklađivanjem normativnih akata u različitim segmentima, otvara se prostor za provođenje tih promjena na terenu, posebno na polju proizvodnje. Jedna od firmi koja je prepoznala priliku uvođenjem novina u građevinarstvu i uspostavljanjem evropskih normi jeste i velikokladuška Regeneracija.

Firma je osnovana krajem 2005. godine, a primarna djelatnost joj je proizvodnja i instaliranje uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema, kao i odvodnje puteva i mostova, a sve se radi od izdržljivog i neporoznog poliestera.

Napredak

Kao jedini domaći proizvođač ovih uređaja, Regeneracija je orijentisana samo na domaće tržište, jer, kako kažu, posla u Bosni i Hercegovini ima i previše.

Esmer Delibašić, s kojim smo razgovarali na lukavačkom sajmu List, a koji je komercijalni predstavnik firme, kazao nam je kako firma iz godine u godinu napreduje, a trenutno zapošljava 70 radnika.

Svaka godina je uzlazna putanja i imamo sve veći broj radnika. U početku je to bilo skromno, ali imali smo velike planove. Imali smo dva/tri radnika, a sada smo narasli na 70. U ovom trenutku smo fokusirani na bh. tržište iz prostog razloga što smo jedini i što imamo sasvim dovoljno posla za kapacitete kojim raspolažemo, kazao nam je Delibašić.

Regeneracija je nedavno proslavila 10. rođendan, ali već ima zavidne reference.


Mi smo nedavno obilježili 10 godina poslovanja, ali već se možemo pohvaliti zavidnim referencama. Najveća je, naravno, rad na koridoru 5c i na tom projektu smo isporučili izuzetno velike količine separatora i šahtova, ali i svih drugih proizvoda iz asortimana, kazao nam je Delibašić.


Međutim, uspon u bh. poslovnom ambijentu nije bio jednostavan. S obzirom na to da se radi o firmi kakva dotad nije postojala u BiH, morala je sama utirati put prema tada neizgrađenom tržištu, ali istovremeno su postavljali standarde u ovoj industriji. Ipak, do klijenata je i dalje teško doći, osim do onih kojima se nabavka ovakve opreme nalaže bh. zakonima.

Trenutno se sve uglavnom bazira na tome da su ljudi zakonski primorani da nabave ovu i sličnu opremu. Pokušavamo probuditi svijest, ali ne ide to tako jednostavno. U većini slučajeva, kad su manji uređaji u pitanju, subjekti su uslovljeni zakonskom regulativom, mada imamo i onih koji to rade sami od sebe i koji su svjesni prednosti naše opreme od poliestera, dodao je Delibašić.

Nelojalna konkurencija

Iako su jedini u BiH, to nikako ne znači da su bez konkurencije. Naprotiv, konkurencija je velika, ali i nelojalna, jer nijedna od firmi koja djeluje u BiH ovakvu opremu ne proizvodi ovdje, nego je uvozi, a u BiH jedva da imaju i kancelariju. Upravo ovo je segment koji je najneuređeniji.

Dosta je teže održavati domaću kompaniju sa 70 uposlenih i plaćati doprinose na vrijeme i sve druge zakonske obaveze, u odnosu na konkurenciju koja ima po dva zaposlenika, dva automobila, dva telefona i kancelariju i minimalne troškove. U tom slučaju oni mogu ponuditi i nižu cijenu, a sav novac se na kraju iznese iz BiH, dok mi sav novac ostavljamo ovdje, kazao nam je Delibašić.

Iako su pioniri u ovoj vrsti proizvodnje u BiH, nisu izolovani od problema bh. tržišta.

– Kod nas je to specifično. Moraš se prvo boriti da dobiješ projekat, zatim da ga uradiš u roku i kvalitetno, a na kraju to moraš naplatiti, što je često i najteži dio. Mislim da bi podrška države u tom segmentu morala biti bolja, smatra Delibašić.

 

(Izvor: oslobodjenje.ba)

 
Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 17/05/2017 - 14:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top