Velikokladuški vatrogasci i dalje bilježe veliki broj intervencija

.

 Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša pružila je zdravstvenu zaštitu za 31 pacijenta. Dežurni su bili dr. Aida Dedić i dr. Mustafa Hodžić.

– Policijska stanica Velika Kladuša evidentirala je 2 slučaja narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela nije bilo.

– Bez obzira na brojne apele, velikokladuški vatrogasci i dalje bilježe veliki broj intervencija. Tako je bilo i jučer kad su u periodu od 11:00h do 01:00h intervenisali na požarima koji su zahvatili šume ili njive u Podzvizdu, Klupama, Glinici, Glavici, Golubovićima.. Intervencija u Todorovu, gdje je došlo do zapaljenja njive i šume, trajala je više od pet sati.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavještava građane da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije na području Velike Kladuše prema sljedećem rasporedu:

  • od 09:00 do 14:00h trafopodručja: Kudići 2 vodovod, Kudići 1 i Sabljakovići

– Svjetski dan oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 20. marta, promovira razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta“, kojim se želi ukazati na to kako nezdrava usta mogu ozbiljno utjecati na svaki aspekt života kao što su emocionalno, socijalno, mentalno i cjelokupno fizičko blagostanje.

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima iz BIHAMK-a upozoravaju na moguću poledicu. Skreću pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se na ski centrima i zimskim izletištima.

– Danas se u našoj zemlje očekuje sunčano vrijeme. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu do 17 °C.

– Biometeorološka prognoza je povoljna i većina populacije biće boljeg raspoloženja. U jutarnjim satima, kod hroničnih bolesnika moguće su umjerene poteškoće usljed nižih temperatura. Sa odmicanjem dana posvuda će otopliti i biće ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili. Na jugu će bura povremeno uzrokovati manje probleme i remetiti osjet ugode.

– Danas će na sjevernoj Zemljinoj polulopti nastupiti proljeće. Proljeće će nastupiti od 16:33 sati, a riječ je o proljetnoj ravnodnevnici, kada dan i noć traju jednako po 12 sati. Na južnoj Zemljinoj polulopti nastupit će jesen. Proljeće traje do 21. juna. Osim toga, danas se obilježava i Međunarodni dan sreće, te Svjetski dan bez mesa.