Venecuela: Tokom jednomjesečnih protesta poginulo najmanje 37 osoba

Home

Venecuela: Tokom jednomjesečnih protesta poginulo najmanje 37 osoba


Pro i antivladini demonstranti sukobili su se u četvrtak u Venecueli, čime su nastavljene nasilne demonstracije širom zemlje.
 

Venecuela je pogođena društvenom, ekonomskom i političkom krizom, a novi val protesta počeo je 4. aprila, kada je Vrhovni sud preuzeo ovlasti nad Narodnom skupštinom, koja je pod kontrolom opozicije. Iako je sud ubrzo preinačio tu odluku protesti nisu prestali.

Stotine policajaca i pripadnika Nacionalne garde u četvrtak je blokiralo pokušaj studentskog marša, opkolivši Centralni univerzitet Venecuele odakle su studenti planirali krenuti ka zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Demonstranti su više od sat vremena bezuspješno pregovarali o njihovom izlasku iz kampusa, da bi potom sigurnosne snage na masu počele bacati suzavac i ispaljivati gumene metke.

Opozicione stranke i studenti osudili su taktiku prekomjerne upotrebe sile od strane policije. Studentski lideri tvrde da je od posljednjeg zvaničnog saopštenja objavljenog u ponedjeljak poginulo najmanje šest osoba, što ukupan broj stradalih u protestima dovodi do broja od 37 ljudi.

Protesti su se intenzivirali početkom ove sedmice kada su studenti odbacili dekret predsjednika Nicolasa Madura kojim se prekraja Ustav kojeg je 1999. godine implementirao veoma popularni pokojni bivši predsjednik Hugo Chavez.

Maduro je istakao da su promjene neophodne kako bi se vratio mir u zemlju.

Opozicija optužuje vladu za ekonomsku krizu i traži prijevremene izbore, te oslobađanje više od 100 političkih zatvorenika. Oni tvrde da je odluka o prekrajanju Ustava pokušaj da se skrene pažnja sa problema u zemlji i odgodi održavanje vanrednih izbora.

Prema podacima Venecuelanskog kaznenog foruma, grupe koja prati zatvorski sistem i zatvorenike, u protestima je do sada povrijeđeno više od 400 ljudi, dok ih je oko 1.700 u pritvoru.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 05/05/2017 - 10:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top