Veteran izraelskih ratova i motivator u IDF-u: Ako imate komšiju Arapina pucajte u njega

veteran
Veteran izraelske vojske Ezra Yachin (95) jedan je od više od 300.000 vojnih rezervista koje je Izrael mobilizirao nakon što je izbio rat s Hamasom u Gazi. Društvenim mrežama kruži snimak kako poziva na ubijanje Palestinaca.

 

Yachin neće biti uključen u borbu, već će umjesto toga služiti za "motiviranje" vojnika.

"Budite trijumfalni i dokrajčite ih i ne ostavljajte nikoga. Izbrišite sjećanje na njih. Izbrišite njih, njihove porodice, majke i djecu. Ove životinje više ne mogu živjet", rekao je Yachin obraćajući se izraelskim vojnicima ove sedmice, u videu koji je u međuvremenu postao viralan.

Dodao je da "nema isprike", jer bi Hezbollah "mogao napasti iz zraka" i "ovdje bi nas Arapi mogli napasti".

"Svaki Jevrej s oružjem trebao bi izaći van i ubiti ih. Ako imate komšiju Arapina, nemojte čekati, otiđite u njegov dom i upucajte ga", rekao je Yachin.

Yachin je bio član milicije Lehi, koja je činila zločine prije stvaranja države Izrael 1948. godine.

Bio je uključen u masakr u Deir Yassinu 9. aprila 1948., kada su milicije koje su pripadale skupinama Lehi i Irgun išle od kuće do kuće, ubivši više od 100 ljudi u malom palestinskom selu u blizini Jeruzalema, uprkos tome što su pristali na ranije primirje. Mnogi od ubijenih bili su žene, djeca i starci.

Masakr je, među ostalim zločinima, doveo do prisilnog protjerivanja stotina hiljada Palestinaca iz njihove domovine u onome što će postati poznato kao Nakba ili katastrofa.

U intervjuu za Jewish Press 2020., Yachin je rekao da je njegova jedinica Lehi pozvana da izvrši napad na Deir Yassin.

"Selo je bilo skrovište terorista. Ljevičarski historičari tvrde da smo nemilosrdno i s predumišljajem poklali stanovnike sela, uključujući žene i djecu. To uopće nije bilo tako. Istina je da su žene i mladići ubijeni, ali to je bilo zato što su služili kao borci", kazao je tada Yachin.

Plestinci u Gazi upozorili su da bi planovi za otvaranje ljudskog koridora i preseljenje civila u egipatsku regiju Sinaja bili slični "drugoj Nakbi".

Screenshot: X.com

 

VIDEO