Veterinarska stanica V.Kladuša: Aktivnosti u vezi pasa lutalica

c

Pod pokroviteljstom Općine Velika KladušaJP „Veterinarska stanica“ Velika Kladuša posljednjih godina sprovodi projekat „Kontrola populacije pasa lutalica“ koji obuhvata aktivnosti registracije, sterilizacije i kastracije pasa lutalica. Radi se o procesu koji se mora kontinuirano raditi da bi se došlo do rješenja odnosno smanjenog broja pasa lutalica u skladu sa zakonskim odredbama.

Kako nam je kazao v.d. direktor ovog javnog preduzeća Osman Smailbegović  trenutno je u završoj fazi projekat sterilizacije i kastracije po planu iz prošle godine, a plan je i u tekućoj godini realizirati ovaj projekat. U proteklom periodu, JP „Veterinarska stanica“ Velika Kladuša  kastrirala je preko 850 životinja.

Povećan broj pasa lutalica rezultat je nekontrolisanog razmnožavanja ali i organiziranog dovoza pasa lutalica sa drugih općina. Iz Veterinarske stanice apeluju na građane da prijave Policijskoj stanici lica koja vrše ilegalan prevoz i dovoz pasa na područje općine Velika Kladuša.

O aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu JP „Veterinarska stanica“ Velika Kladuša s akcentom na aktivnostima po pitanju pasa lutalica razgovarali smo sa v.d. direktorom ovog javnog preduzeća Osmanom Smailbegovićem…