(VIDEO) Berba malina završena, otkupna cijena nepoznata

maline
Iako je sezona berbe malina na području Srebrenice i Bratunca završena prije nekoliko dana, hladnjačari još nisu iznijeli konačnu otkupnu cijenu. To je probudilo nezadovoljstvo kod proizvođača ovog bobičastog voća.

 

Rod je ove godine umanjen zbog vremenskih prilika, kažu agronomi, a proizvođače malina dodatno je demotivisala i otkupna cijena koja je još nepoznanica.

 

“Mi se najmanje bakćemo cijenama. Koliko nam kažu. Šta ćemo mi sad kad predamo robu? Može nam reći koliko hoće… Još niko ništa ne zna. Mi ćemo to čuti negdje, nemam pojma, od nekoga ćemo čuti”, kaže Muharem Smajlović, proizvođač malina.

Ima i onih kojima je rod ove godine bio veći, ali dugogodišnja niska cijena doprinosi tome da većina malinara odlučuje prestati s proizvodnjim.

“Razočarao sam se u sav taj sistem. Niko ne stoji iza nas, ni država, ni hladnjačari. To ćemo najvjerovatnije uništiti, pa neka oni uzmu, neka oni rade, to je najbolji režim”, kaže Saudin Barjaktarević, proizvođač malina.

Hladnjačari kažu da je ove godine prinos umanjen za oko 20 posto, što je posljedica ukidanja plantaža zbog niskih otkupnih cijena.

“Sa našim proizvođačima, uglavnom sad u ovoj sedmici, još uvijek isplaćujemo akontativne cijene. Planiramo u nekih desetak dana da izađemo i sa konačnom cijenom. Godina je kasnila i tek sad smo sveli neke kartone u smislu da smo prestali da otkupljujemo”, kaže Ivan Todić, hladnjačar.

Već je počelo da se radi na ugovorima o izvozu, a problema pri izvozu robe neće biti. Ono što su hladnjačari rekli jeste da će cijenu usaglasiti sa otkupnom cijenom u susjednoj Srbiji.