(VIDEO) BIHAĆ: „Perspektive mladih u USK-a, zaustavimo trend odlaska"

Home

(VIDEO) BIHAĆ: „Perspektive mladih u USK-a, zaustavimo trend odlaska"


U školsku 2014./2015.godinu u 49 krajiških osnovnih škola upisan je 361 prvačić manje u odnosu na raniju školsku godinu, a već sljedeće godine još 200 učenika manje je krenulo u iste škole. Nezaposlenost u Krajini je skoro 60 posto, a od 90 hiljada ljudi koji su napustili našu zemlju, prema nepotpunim podacima iz Krajine ih je najviše. Porazne statistike bile su i razlog da CCI organizuje javnu tribinu „Perspektive mladih u USK-a, zaustavimo trend odlaska“.

Odlazak iz Krajine je očigledan, čak 7000 hiljada ljudi, odnosno 2335 je porodica napustilo Sanski Most. Cazin je sljedeći po trendu odlaska kompletnih porodica, njih 521, dok je Bihać napustilo 128 obitelji. Svi oni otišli su zbog nemogućnosti ostvarivanja normalnog života, a takav ambijent stvorili su političari-koji su na CCI-ovoj tribini direktno odgovarali na pitanja građana Bihaća.

I dok političari smatraju kako treba, građani više nemaju povjerenja i odlaze. Ali ne odlazi više samo nekvalifikovani, već i visokoškolovani kadar. 80 doktora je napustilo Kantonalnu bolnicu u Bihaću, a 296 cazinske djece rođeno je u inostranstvu, znači da će Unsko-sanski kanton u narednih 20 -tak godina ostati bez 296 mladih porodica.

Dok čekamo realizaciju obećanih reformi, strategija, agendi i inih dokumenata, Bosanaca i Hercegovaca je sve manje, a političara sve više.

(Izvor: FTV)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 24/04/2017 - 21:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top