(VIDEO) Bužimljanin napravio maketu Stare drvene džamije u Bužimu

bužim
Zuhdija Duranović iz Bužimskog naselja Dedići, je u proteklih nekoliko godina uradio desetak proizvoda od kojih neki predstavljaju prava mala arhitektonska znanja. Među njima, posebno se ističe umanjena replika Stare drvene džamije u Bužimu.

Stara drvena džamija u Bužimu nalazi se u podnožju tvrđave u Bužimu na njenoj južnoj strani. Tačan datum nastanka ove građevina nije nam poznat. Na ploči s natpisom koji se nalazi na trijemu džamije stoji da je džamija obnovljena 1835. godine, dok u Vakufnami o obnovi džamije, koja se čuva u njenoj unutrašnjosti stoji da je džamiju i česmu u njenoj neposrednoj blizini obnovio bosanski valija Mehmed Salih Vedžihi-paša 1838. godine. Džamija je izgrađena od drveta (hrastovih talpi) i jedinstvena je po svojoj arhitekturi. Stariji stanovnici Bužima tvrde da prilikom njene gradnje nije upotrijebljen nijedan jedini ekser, niti bilo koji komad metala. Sve je rađeno od drveta.

Zbog posljedica rata, Zuhdija se nije zaposlio, no, želja za obradom drveta u njemu se nije ugasila.

Maketu bužimske drvene džamije, prije tri godine poželio je da napravi, slušajući efendijinu hutbu o zaslugama ljudi na ovom svijetu, vodeći se hadisom Allahovog Poslanika, alejhisselam, koji je rekao: "Ko sagradi, u ime Allaha, džamiju, pa makar bila koliko gnijezdo ptice, pa čak i manja, Allah će mu sagraditi kuću u Džennetu" (Ibn Madže), ističe Zuhdija koji je maketu napravio u ime Allaha dž.š.

I ova minijaturna, drvena džamija, baš kao i ona što krasi Bužimsku čaršiju, ima svoju rasvjetu tako da se kandilji na šerefi mogu upaliti a i poziv za dovu sa nje se čuti.

Pored makete džamije, Zuhdija izrađuje i mnoge druge makete objekata u Krajini, koji su značajni kao i tradicionalni krajiški predmeti, tako su nastale makete mlinova, bunara, stare bosanske kuće u kojoj je Zuhdijina majka živjela.

U sljedećem videu, pogledajte prilog kako je Bužimljanin, Zuhdija Duranović napravio ovu, hvale vrijednu maketu, te koji mu je vremenski period bio potreban za ovaj poduhvat!