(VIDEO) Dragan Mektić se prekrstio zbog neznanja tužioca: Iskonstruisali su optužnicu samo zato što sam govorio da su korumpirani i kriminalizovani

mektic
Nakon ročišta o određivanju mjera zabrane koje je održano u Sudu Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti, izjavio da je optužnica protiv njega montirana.

Mektić je, kao što je poznato, optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti "čime je počinio krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH".

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

- Sve ovo što se stavlja Mektiću na teret, nema obilježja krivičnog djela, istakla je advokatica Senka Nožica, te kao jedinu smislenu odluku Suda navela odbijanje prijedloga Tužilaštva.

- Ja ovo dugo u sudnici nisam rekla, ali danas moram. Montirana je optužnica jer je bilo važno ušutkati mog branjenika zbog njegovih stavova i popularnosti u javnosti, dodala je Nožica.

Nakon što se bukvalno prekrstio zbog postupanja Tužilaštva BiH, Mektić je istakao da je nevjerovatno ono što je danas vidio "u ovom Sudu i od ovog tužioca".

- Pazite ona ne zna šta su budžetska sredstva. A da bi izvalila još veću glupost, kaže to je uplaćeno na trezor, kazao je Mektić. Također je istakao da je ova optužnica inskonstruisana samo zato što je za Tužilaštvo BiH govorio da su korumpirani i kriminalizovani, te organizovao proteste...

Advokatica četvrtoptuženog Edina Garaplije, Adna Dobojlić istakla je kako je njen branjenik sve do 24. decembra mislio da je svjedok u ovom predmetu, jer je u tom svojstvu saslušan u augustu prošle godine.

Poslušajte šta su još izjavili advokatica Nožica, Mektić i Dobojlić.

Inače, Tužilaštvo BiH predložilo je mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu kontakta sa svjedocima i prilazak istim na 100 metara, kao i zabranu medijskog istupanja na temu optužnice.

Odbrana se usprotivila prijedlogu jer tužiteljica Vedrana Mijović nije navela nijedan razlog za mjere zabrane.

Advokatica prvooptuženog Dragana Mektića, Senka Nožica istakla je kako je ovo montirana optužnica, a Mektić je u sudnici pred sutkinjom za prethodni postupak Dalidom Burzić kazao kako je on u velikom problemu.

- Ja sam iznenađen činjenicom da tužiteljica ne zna osnovne stvari. Ona ne zna da EU sredstva ne mogu ući u budžet, nevjerojatno, kazao je Mektić.

Kada je riječ o zabrani komuniciranja s medijima, odbrana je bila jednoglasna kako je ovaj prijedlog besmislen.

- Tužilaštvo nije navelo nijedan razlog zbog kojeg se ovo traži niti je konkretizovalo prijedlog, istakla je Dobojlić.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.