(VIDEO) Grad Cazin podržao više od 2.800 zahtjeva za proljetnu sjetvu

Poljoprivreda
S obzirom da su se restriktivne mjere uvedene tokom pandemije korona virusa negativno odrazile na privredni sektor, Grad Cazin je pravovremeno reagirao i donio Program podrške građanima u okviru kojeg je podržana i proljetna sjetva na ovdašnjim obradivim površinama.

Hrana u ovoj godini je zasigurno bitan resurs i zbog toga su u Cazinu pokrenuli proces nabavke sjemena i ostalog repro materijala potrebnog za uspješnu sjetvu, a završetkom procesa, na oko 1900 hektara obradivih površina na području Cazina zasijan je kukuruz, krompir i grah.

Gradska služba za poljoprivredu obezbijedila je sjeme, zaštitna sredstva, gnojivo i gorivo potrebno za realizaciju sjetve i u konačnici podržano je više od 2.800 zahtjeva.

S obzirom da još uvijek niko ne može dati ni približne procjene o tome kako će se i kada okončati kriza vezana za korona virus, iz uprave Grada Cazina su se obavezali i da će otkupiti sav višak proizvedenih kultura ukoliko ne bude potreban onima koji su se uključili u ovaj projekat.

Preventivom, domaćinskim planiranjem i pravovremenim djelovanjem moguće je i u najtežim okolnostima izbjeći mnoštvo problema s kojima se možemo suočiti.