(VIDEO) HAOS U MAKEDONIJI: Demonstranti s fantomkama upali u parlament, povrijeđeno nekoliko poslanika

Home

(VIDEO) HAOS U MAKEDONIJI: Demonstranti s fantomkama upali u parlament, povrijeđeno nekoliko poslanika


Nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta, na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja nastao je pravi haos.

Makedonski mediji javljaju da su maskirane osobe upale u zgradu Sobranja u Skoplju i da su raskrvavljene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i poslaniku te stranke Damjanu Mančevskom.

Većina u makedonskom Sobranju, koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala je poslije prekida sjednice Džaferija za predsjednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale su u zgradu Sobranja gdje ih je obezbjeđenje spriječilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Kako navodi plusinfo.mk, među demonstrantima ima i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

Dio poslanika koji imaju većinu u parlamentu i Džaferi, kao i novinari nalaze se u press-sali, u koju demonstranti mogu da uđu svakog trenutka.

Do neregularnog izbora Džaferija došlo je pošto je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika parlamenta.

Međutim, predsjedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali, koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsjednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali "Ovo je puč".

Kako navodi MIA, situacija u Sobranju je napeta, a da je "neregularno glasanje za izbor paralelnog predsjedavajućeg" obavljeno nakon što je Veljanovski objavio prekid sjednice, ali su poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gdje se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

Koliko je situacija haotična pokazuje i video snimak koji se pojavio na Facebooku, na kojem se vidi da demonstranti silaze sa balkona u parlamentu kako bi se obračunali s političarima.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 27/04/2017 - 19:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top