(VIDEO) Imenovanje koordinatora među prvim odlukama Fikreta Abdića

Home

(VIDEO) Imenovanje koordinatora među prvim odlukama Fikreta Abdića


Među prvim odlukama koje je potpisao Fikret Abdić kada je stupio na dužnost načelnika Velike Kladuše bila je ona o stavljanju van snage svih rješenja šefova službi u Općini. Nakon toga je imenovao četiri koordinatora, koji će nadzirati rad šefova općinskih službi - zbog efikasnosti ili manjka povjerenja? To samo zna Fikret Abdić.

No, važnije od ovih je pitanje zakonitosti strukture koja djeluje paralelno s tijelima javne uprave.

Rješenja Fikret Abdić potpisuje na sam dan primopredaje načelničke dužnosti, a za jednog od koordinatora koji će nadzirati rad šefova službi u velikokladuškoj Općini usmeno imenuje Sulejmana Silića. A prije mjesec dana kantonalni upravni inspektor je ukinuo i nezakonitim proglasio rješenja kojim se imenuju koordinatori nad šefovima službi. Ipak, danas se koordinator Silić našao u ulozi podnositelja disciplinske prijave protiv šefa Urbanističke službe Jasmina Hušića.

"Ja kao državni službenik i odgovorna osoba sam podnio disciplinsku prijavu za nerad", kazao je Sulejman Silić, koordinator u Općini Velika Kladuša i vodno-komunalni inspektor, odbacivši mogućnost da je riječ o političkoj harangi, istaknuvši da je u ime načelnika ovlašten da vrši koordinaciju između njega i službi.

Iako je imenovan samo usmeno, i to za koordinatora, Silić se regularno na općinske akte potpisuje kao šef Urbanističke službe, što, ustvari, predstavlja krivično djelo koje zakon opisuje kao 'lažno predstavljanje'. Preko njega cirkuliraju sva službena pismena i dokumenti koji bi trebali ići na ruke šefa Urbanizma Jasmina Hušića. Pored Silića, Hušić za hajku na njega kao suodgovorne vidi članove porodice Abdić, odnosno načelnika Fikreta i njegovu kćerku Elviru.

"Sve je to kako bi Silić, koji to zajedno s njima i čini, imao više mogućnosti da ostvaruje svoje privatne materijalno-finansijske interese, s obzirom na to da isti ima i svoj privatni biro za projetkiranje", tvrdi Jasmin Hušić, šef Službe za urbanističke djelatnosti Općine Velika Kladuša.

Radi se o firmi Senssa čiji stvarni vlasnik je, kako Hušić navodi, njegov koordinator Silić. Sa ovom firmom načelnik Abdić je i potpisao ugovor za izvođenje radova u Velikoj Kladuši. Abdić je donio i odluku kojom Hušiću zabranjuje da bez Silićevog nadzora išta radi. Ne smije komunicirati ni s uposlenicima službe na čijem je čelu, pa čak se i ne smije uopće obraćati načelniku Općine. A kako djeluje nova općinska vlast, zorno prikazuje i audio zapis sa 4. sjednice velikokladuškog Općinskog vijeća - Elvira Abdić-Jelenović tu kaže kako Jasmin Hušić ne radi ništa i pravi se budala te da je njeno pravo da koristi tu javnu govornicu.

Pogledajte video u prilogu:

Izvor: bihac.net

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 06/04/2017 - 22:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top