(VIDEO) Mještani MZ Prošići obilježili su godišnjicu formiranja čete Prošići

Cazin
CAZIN

Jučer su mještani MZ Prošići obilježili godišnjicu formiranja čete Prošići. Zbog situacije skromno, ali ipak naša je dužnost da se prisjetimo naših heroja.

Četa Prošići formirana je 06.04.1992.godine i u njen sastav je ušlo sve što je pušku moglo nositi u Prošićima. Ukupno oko 130 boraca bilo je na spisku, koji su raspolagali sa tridesetak pušaka i jednim mitraljezom M53. Svo naoružanje kupili su savjesni mještani naslućivajući ono najgore.

Od početka napada četnika na Grmuško-srbljanski plato, juna 1992.godine četa je raspoređana u rejonu Spahića i uspješno učestvuje u svim akcijama odbrane platoa. Formiranjem 517.brigade četa ulazi u sastav te brigade i do kraja rata prolazi sva ratišta i zone odgovornosti te brigade. Borci iz Prošića popunjavali su i sve druge brigade 5.Korpusa, od Hamzi, 505, 502, 503, 510, 501. U borbama je poginulo 20 boraca, 30-setak što teže što lakše ranjenih, a tri borca su odlikovani sa najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljliljan, d toga dvojica posthumno.

Neka Vam je sretna godišnjica heroji naši, Šehidima lijep Dženet i porodicama sabur i svako dobro.