(VIDEO) Obustava izgradnje mini hidrocentrala još nije stupila na snagu

rijeke
Istekao je rok kojim je Zastupnički dom Federalnog parlamenta obavezao resorno ministarstvo i Vladu da izrade potrebnа zakonska rješenja kojim će biti zaustavljena gradnja mini hidrocentrala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Nakon tri mjeseca, umjesto zakonskog rješenja, imamo početak radova na izgradnji nove male hidrocentrale.

Početak radova na izgradnji mini hidrocentrale na rijeci Ugar otvorio je staro pitanje – pitanje izgradnje mini hidrocentrala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prije tri mjeseca, tačnije u junu, Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio je zaključak kojim se nalaže Vladi Federacije, odnosno resornom ministarstvu, da pristupi izradi akcionog plana i zakonskih rješenja, kako bi se u potpunosti zabranile i revidirale sve ranije date dozvole, kada je pitanju izgradnja mini hidrocentrala.
Nakon tri mjeseca iz Ministarstva tvrde da još nisu dobili zaključak Federalnog parlamenta, dok iz Parlamenta kažu da je taj zaključak poslan.

Brojne nevladine organizacije pokrenule su razne aktivnosti kako bi još jednom ukazale na svu štetnost izgradnje mini hidrocentrala, njihov uticaj na okoliš te na životinjski svijet, odnosno, na riblji fond u rijekama.

Prema nekim procjenama do sada je u Bosni i Hercegovini izgrađeno ili se planira izgraditi oko 430 mini hidrocentrala. Kako su kazali stručnjaci za energetiku, od mini hidrocentrala korist isključivo ima investitor, dok je ona koju ostvaruje društvo vrlo mala.