(VIDEO) PCR test na koronu ne može se raditi na Unsko-sanskom kantonu

Bihać
Kantonalna bolnica, ali i pojedini domovi zdravlja, te nekoliko privatnih klinika u USK-u, rade serološke testove, njihova cijena se kreće od 50 maraka pa više.

Prema podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo, serološki testovi nisu validni na granici, a to su potvrdili i nadležni iz Kantonalne bolnice Bihać.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG O OVOJ TEMI! 

Rastući  broj zaraženih u BiH, već je uticao  na Sloveniju i Crnu Goru  koje  su pri ulasku bh. građana u te zemlje,  uvele i obavezu tzv. korona pasoš.  Radi se o tome da će putnici morati da dokazuju da su zdravi tako što će biti testirani na prisustvo korona virusa

Istraživali smo   da li se u USK  može u komercijalne svrhe uraditi PCR testiranje i koliko  košta?  U Kantonalnoj bolnici su nam rekli da građani u ovoj instituciji  ne mogu obaviti takvu vrstu testiranja.

„  Mi radimo samo ono što je epidemiološki indicirano“, rekla nam je dr.med.spec. Kanita Dedić, šefica Mikrobiološkog  laboratorija u  KB Bihać.  Za komercijalna testiranja Federalno ministarstvo zdravstva  odredilo je laboratorije,  to su  Klinički centri Sarajevo, Tuzla, Mostar , Kantonalna bolnica Zenica , Opća bolnica Tešanj i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 Naveli su cijenu 215,20 KM , dodala je doktorica Dedić .  Izuzme li se sa ove liste Klinički centar Sarajevo,  koji je nacionalni laboratorij za COVID-19, i neće vršiti komercijalna testiranja, građani USK-a,  PCR testove mogli bi raditi tek u Tuzli, Mostaru, Zenici, Tešnju ili na Veterinarskom  fakultetu u Sarajevu.  Mnogi građani koji su zbog poslovnih obaveza ili iz komercijalnih razloga trebali otići u ove dvije države u dilemi su kako i gdje se testirati, a mnoge buni i velika razlika u cijeni serološkog i PCR testa.

Naime,  Kantonalna bolnica, ali i pojedini domovi zdravlja, te  nekoliko privatnih  klinika u USK-u,  rade serološke testove , a njihova cijena se kreće od 50 maraka pa više . Prema podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo, serološki testovi nisu validni na granici, a to su potvrdili iz iz Kantonalne bolnice Bihać. 

Postoje obećanja da će USK uskoro dobiti  PCR aparat, a  upućen je i dopis federalnom ministarstvu sa imenima za komisiju, koja će  utvrditi da li u Kantonalnoj bolnici postoje uslovi za ovakva testiranja. Ministrica Ćemalović tvrdi da bi  se sve to moglo riješti u naredne dvije sedmice.