(VIDEO) Pogledajte pse robote koje je policija u SAD-u potajno testirala

NEDAVNO se saznalo da je policija u SAD-u prilikom svojih akcija potajno testirala uporabu visoko tehnološki razvijenog psa robota, zbog čega su reagirale udruge za građanska prava.

Nakon što je državna policija Massachusetts objavila video demonstraciju testiranja robotskog psa, imena Spot, Američka udruga građanskih sloboda (ACLU) uputila je javni upit kompaniji Boston Dynamics kako bi saznala koliko se dugo ova vrsta tehnologije koristi u policiji.

ACLU je doznala da je policija robotske pse, koji su sposobni otvarati vrata i izbjegavati prepreke, već koristila tijekom nekoliko svojih akcija, piše The Independent.

Testirali robota psa nekoliko mjeseci

"Vlada često počinje s uporabom ovakve tehnologije prije nego što na to uspiju reagirati društveni, politički ili pravni sustavi", navodi ACLU.

"Hitno nam treba veća transparentnost vladinih agencija, čija bi dužnost trebala biti da upoznaju javnost s njihovim planovima za testiranje i primjenu novih tehnologija", dodaje.

 

Prema informacijama koje je ACLU dobio od kompanije Boston Dynamics, državna policija sklopila je ugovor s tom tvrtkom u kojem je dogovoreno testiranje psa robota od 7. kolovoza do 5. studenoga.

Komentar policije

No, policija uvjerava da je koristila Spota samo u dvije prilike.

"Državna policija Massachusettsa već godinama koristi robote kao pripomoć u opasnim situacijama. S obzirom na to da težimo stalnom razvoju u primjeni novih tehnologija, nedavno smo završili testni program robota kompanije Boston Dynamics, poznatog kao Spot. Odjel ga je koristio samo dva puta“, rekao je za CNN ravnatelj državne policije Massachusetts Dave Procopio.

Carol Rose, izvršna direktorica ACLU-a, komentirala je kako građani nisu zabrinuti zbog korištenja nove tehnologije u za ljude opasnim situacijama, već zbog toga što nema regulacija koje će osigurati da se ovakva vrsta tehnologije ne primjeni na obuzdavanje građana, kršeći time njihova prava.

"Tijekom prosvjeda za građanska prava, policija je u povijesti koristila pse kako bi obuzdala civile. Time je kršila osnovna prava i slobode poput slobode udruživanja i prosvjeda. Želimo znati da ćemo se moći i u budućnosti okupljati bez straha da će nas pratiti robotski pas“, dodala je.